Eduard Ovčáček / EDAS: Znaky - 1968 - Groteska

Eduard Ovčáček / EDAS: Znaky - 1968 - Groteska

Termín: 29.3.2023 21.5.2023

29bře - 21kvě celý den

Žánr: výstavyumění výtvarné umění galerie Ostrava

Umělci: Eduard Ovčáček


Eduard Ovčáček (1933–2022) podstatnou část svého života spojil s Ostravou a výrazně se zapsal do poválečných dějin nejen Ostravska. Zejména tvůrčí hodnota jeho díla z něj učinila skutečnou součást městských, regionálních, československých i evropských dějin. Stal se ústřední postavou, která propojila umění druhé poloviny 20. století se současným uměním.

Eduard Ovčáček je typ osobnosti, které stav věcí nedává spát. Jeho důležitost spatřujeme nejen v konkrétních výsledcích, ale také v příkladu, že lze aktivně žít i s čistým svědomím. Za všech okolností se snažil o pozitivní změnu. V českém kontextu se jako jeden z prvních začal zabývat lettrismem. Tuto oblast nejhlouběji probádal, a dosáhl tak nejpozoruhodnějších výsledků v širokém středoevropském kontextu.

Výstava je koncipována jako pocta a poděkování umělci, jehož dílo, občanské postoje a pedagogická činnost byly a stále jsou nepřehlédnutelné. GVUO proto věnuje Eduardu Ovčáčkovi celý Dům umění a uspořádá současně, respektive paralelně, hned tři jeho výstavy se třemi kurátory, kteří se dlouhodobě věnují jeho tvorbě.

Otevřeno:

Út - Ne: 10:00 - 18:00 hod.

VÍCE INFORMACÍ ZDE

Eduard Ovčáček je český vizuální básník, grafik, sochař, malíř, fotograf, typograf, kurátor a vysokoškolský pedagog. Ocenění  1965 Cena za grafiku, Mezinárodní výstava Złote grono, Zielona Góra 1968 Čestné uznání za...

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Eduard Ovčáček /...

Zámek ZábřehOstrava (4.4 km)

STING ApartmentsHavířov (11.2 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.5 km)