Nejúspěšnější americký barytonista Sherrill Milnes míří do Prahy v rámci festivalu Prague Summer Nights

Nejúspěšnější americký barytonista Sherrill Milnes míří do Prahy v rámci festivalu Prague Summer Nights

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Prague Summer Nights Young Artists Music Festival je ojedinělým počinem americké produkční společnosti Classical Movements. Na festival jsou vybírání mladí studenti a začínající umělci ze všech koutů světa, aby v Praze během 30 dnů prezentovali sami sebe tak, jak nejlépe dovedou. Na tuto prestižní stáž letos dosáhlo téměř 500 zpěváků a instrumentalistů, čtyřicet zpěváků a čtyřicet orchestrálních hudebníků.

Studenti stráví měsíc studiem, koncerty a každodenními zkouškami ve Stavovském divadle a Státní opeře. Účastníci festivalu jsou umělci z USA, Anglie, Německa, Koreje, Kanady, Číny, Mexika, Argentiny, Ruska, Chorvatska a Česka z prestižních konzervatoří a univerzit. Můžeme je právem považovat za nejlepší mladé umělce svého oboru.

Festival letos mimo jiné představí 4 reprízy Mozartovy opery Don Giovanni pod taktovkou legendárního amerického barytonisty Sherrilla Milnese. Představení proběhne přímo ve Stavovském divadle, které je jediným doposud existujícím divadlem na světě, kde se odehrála světová premiéra dirigovaná samotným Mozartem, a to právě Don Giovanni 29. října 1787.

"Je mi ctí, že se mohu vrátit do Prahy, kde jsem jako první Američan hrál Dona Giovanniho v původním Stavovském divadle, kde měl sám Mozart svoji premiéru. Vracím se zpět po 20 letech, tentokrát jako režisér Dona Giovanniho v rámci programu Prague Summer Nights Young Artists. Těším na práci se skvělými mladými umělci v průběhu následujících 30 dnů, a uvedení Dona Giovanniho s kulisami a kostýmy ze Stavovského divadla," říká Milnes.

Mladí studenti budou mít představení také na festivalu Prague Proms ve Smetanově síni Obecního domu, v Muzeu Antonína Dvořáka a v historických jazzových klubech a kostelech po celé Praze. Vrcholem festivalu bude Grand Opera Gala ve Stavovském divadle.

"Classical Movements vytvořil mimořádný program a věříme, že žádné jiné hudební léto nenabídne mladým umělcům tolik různých koncertních příležitostí; a to platí jak pro operní zpěváky, tak instrumentalisty. Měli jsme štěstí, že jsme díky vysokému kreditu akce přilákali i legendárního Sherrilla Milnese pro čtyři reprízy Dona Giovanniho" říká Neeta Helms, prezidentka Classical Movements Inc.

Seznamte se: Sherrill Milnes

Sherrill Milnes je všeobecně uznávaný, přední operní barytonista své generace. Svým mocným hlasem již zazpíval přes 650 představení v Metropolitní opeře v New Yorku, kde mimo jiné účinkoval také v šestnácti premiérách, sedmi „opening nights“ a deseti národních televizních vysíláních.

Milnes je vítězem tří Grammy Awards a je nejvíce nahrávaným americkým zpěvákem své doby. V roce 2008 získal Opera News Award za mimořádný úspěch. V současné době se věnuje tomu, aby vokální umění nadále zůstalo zábavnou součástí dnešního světa.

Milnes pořádá mistrovské kurzy, je porotcem pěveckých soutěží a rádcem nové generace zpěváků. Se svou manželkou, Mariou Zouves, spoluzaložil Program Sherrill Milnes VOICEVOICExperience Foundation a VOICE Festival Savannah, které poskytují školení pro začínající mladé umělce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Stavovské divadlo nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Stavovské divadlo

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!