Výstava dýní zdobí podzimní Botanickou zahradu

Výstava dýní zdobí podzimní Botanickou zahradu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Tradiční výstavu dýní pořádá Botanická zahrada v Troji na podzim pravidelně. K vidění budou pestrobarevné druhy této zeleniny, nebude ale chybět ani dýňová polévka či vyřezávání rozličných motivů do dýní všech velikostí a tvarů, vrcholem pak bude 31. října Halloween.

V Botanické zahradě hl. města Prahy podzimem sezóna rozhodně nekončí. Atraktivní areál nabízí úchvatnou podívanou i v ročním období, které mnoho lidí nevítá s nadšením:  Listy dřevin se barví do těch nejpestřejších odstínů, od zářivé žluté, přes šarlatově červenou až po temně fialovou.  Kvetou podzimní trvalky a trávníky ozdobí barevné dýně těch nejfantasknějších tvarů. Oblíbená výstava této zeleniny, která se hojně využívá nejen k dekoraci, ale také v kuchyni, startuje již 25. září a oficiálně potrvá do 26. října. Tečku za světem dýní pak udělá 31. října Halloween.

Na letošní výstavě, která se nese v duchu čtvera ročních dob, představíme také nové druhy dýní a pěstitelům poradíme, jak roubovat na dýňové podnože. Jinak je ale tato akce především pro děti, pro něž chystáme na 25. a 26. října víkend plný zábavné tvorby,“ říká ředitelka zahrady Věra Bidlová.

Spolu s dospělými si mohou malí návštěvníci vyrobit postavičky či zvířátka z rozličných podzimních plodů, které jim budou v zahradě k dispozici zdarma, dýně na vyřezávání pak za malý poplatek. Návštěvníci jsou pochopitelně zváni, aby si přinesli i své vlastní materiály, z nichž chtějí tvořit, a také nástroje na vyřezávání či dlabání. „Poslední říjnový víkend je v podstatě generálkou na náš Halloween, vysvětluje Věra Bidlová. „V tento svátek, který ještě kupříkladu moje generace vůbec neslavila, míváme plno. Vydlabávání dýní a vyřezávání nejrůznějších šklebících se obličejů si u nás zamilovaly nejen děti, ale i dospělí. Mnoho z nich si pro tuto příležitost vyrobí i nějaký ten strašidelný kostým,“ dodává ředitelka.

V trojské botanické zahradě se tak na 31. října kromě dlabání dýní chystá také podvečerní rej nejrůznějších strašidel a čarodějnic, opékání špekáčků a na závěr průvod setmělou zahradou s rozsvícenými dýněmi.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!