Literární novinky – Lákáme na Pět dní, novou Wendy a Václava Havla

Literární novinky – Lákáme na Pět dní, novou Wendy a Václava Havla

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Na začátku nového týdne vás seznámíme s dalšími novými a zajímavými knihami.

Nakladatelství FORTUNA LIBRI vydává román kanadské autorky Julie Lawson Timmerové: PĚT DNÍ v překladu Aleny Amchové. Román přináší obrovské odhodlání hlavních hrdinů, byť poukazuje na tíživá témata, jako je právo naložit s vlastním životem dle svého nebo svěřenecká péče.

Zbývá pět dní – pět dní do fatálního rozhodnutí, jež ukončí utrpení hlavní hrdinky, ale ovlivní i život její rodiny a přátel. Sebevědomá, ctižádostivá právnička Mara jednoho dne zjistí, že trpí nevyléčitelnou Huntingtonovou chorobou, která postupně ničí nejen její tělesnou schránku, chování a vzhled, ale především její intelektuální schopnosti. Dá si slib, že vydrží do chvíle, kdy už nebude moci žít důstojně a stane se pro svou dceru a manžela i pro rodiče nesnesitelnou přítěží. Není to snadné rozhodnutí, ale Mara je odhodlaná slib dodržet a na osudovou chvíli se systematicky připravuje.

Na internetu se virtuálně sblíží se Scottem. I on stojí před bodem zlomu. I jemu nemilosrdně běží čas a blíží se chvíle, kdy se bude muset rozloučit s chlapcem, o nějž se společně se svou ženou staral, když si chlapcova matka odpykávala trest ve vězení.

Nakladatelství FORTUNA LIBRI vydalo také další ztřeštěné příhody Wendy Quillové. Tohle je vyprávění o tom, že ne vždycky se daří, ale také o tom, že ne vždycky všechno dopadne tak zle, jak to třeba na první pohled vypadá.

Je moc těžké dělat POŘÁD všechno správně. Občas se mi něco trošku nepovede. Jako když jsem na rozjetém kole prosvištěla za roh a trošku porazila jednu paní, nebo když mi duch v sestřině pokoji náhodou upustil její absolutně tajný deník rovnou do dlaní! Jmenuju se WENDY QUILLOVÁ a tohle je vyprávění o mých tak trochu hrozných nehodách.

Pokud se chcete dozvědět, o čem přemýšlí osmiletá holčička, pořiďte si knižní sérii malé Wendy Quillové. Je přátelská, milá a snaží se dobře chovat, a i když se jí občas něco nepovede, vždycky se najde cesta, jak z toho ven.

Na závěr ještě jeden životopis. U příležitosti 25. výročí sametové revoluce vydává nakladatelství Práh doplněné a rozšířené vydání životopisu Václava Havla od Edy Kriseové.

Tento životopis, který napsala Eda Kriseová v porevolučním nadšení, na přímou žádost Václava Havla, bude navždy jedinečný a svým způsobem nepřekonatelný. Autorka tehdy chtěla představit „neznámého“ disidenta, který se stal shodou okolností prezidentem, národu. Dnes, kdy jsme dávno utonuli v každodenní tržní realitě, a sám obraz Václava Havla se nám postupně rozostřil a rozplynul do podoby čím dál rutinnějšího politika a později stárnoucího vetchého muže, je více než potřebné udělat to znovu. Ukazuje se, že práce, kterou tehdy Eda Kriseová odvedla, je nadčasová. Tak jako se to, co jsme tehdy prožívali, nebude už nikdy opakovat, nenastanou už nikdy okolnosti k napsání tak čistého, spontánního obrazu

této osobnosti. Právě z této knihy, jako z žádné jiné, plyne Havlova jedinečnost a jeho přínos, jeho postavení v české i světové historii.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!