Czech Press Photo 2011

Czech Press Photo 2011 

V úterý 15. listopadu se za účasti prezidenta republiky a primátora hlavního města Prahy koná předání cen již 17. ročníku soutěže CZECH PRESS PHOTO. Od 16. listopadu až do 31. ledna příštího roku mohou návštěvníci shlédnout vítězné fotografie v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice.

Soutěž Czech Press Photo vznikla za účelem zprostředkovat divákům události předešlého roku skrze objektiv fotografa. A také motivovat fotožurnalisty k osobnímu přístupu v jejich každodenní práci. Ředitelka soutěže Daniela Mrázková o reportážní fotografii říká: "Fotožurnalismus, neznamená jen prostý vizuální záznam událostí a jevů, ale jde dál – za viditelnou skutečnost. Fotograf tu není pouhým registrátorem faktů, ale svými city, charakterem, vzděláním, celou svou osobností vstupuje do děje, aby ho interpretoval."

Mezinárodní porota složená ze zástupců Francie, Německa, Velké Británie, Slovenska, samozřejmě České Republiky a dalších zemí Evropy, měla jako každý rok s výběrem těch nejlepších snímků plné ruce práce. Soutěže se totiž zúčastnilo 288 fotografů z České a Slovenské republiky s celkovým počtem 3744 fotografií.

Že porotce výběr fotografií baví a dají si záležet na tom, aby vybrali ty nejlepší práce, svědčí slova Pétera Kornisse, člena poradního sboru Czech press photo z Maďarska.

„Čtyři dny, na které se každoročně po mnoho let těším,
Čtyři dny, kdy přátelství a pohostinnost mi dovolují zapomenout
na dlouhé a únavné hodiny práce,
Čtyři dny, v nichž se tolik dozvídám o světě,
zvlášť pak o České a Slovenské republice,
Čtyři dny, kdy mohu naslouchat lidem,
kteří nahlížejí fotografie z mnoha různých úhlů pohledu,
Čtyři dny, kdy moje víra v sílu tohoto média ještě víc stoupá,
Čtyři dny, na které každoročně netrpělivě čekám:
dny poroty Czech Press Photo“.

Tento rok porota udělila hlavní cenu s titulem FOTOGRAFiE ROKU 2011 v 8 kategoriích, v každé tři ceny a 5 čestných uznání. Součástí výstavy ve Staroměstské radnici jsou i snímky z Ceny UNHCR, NIKON SPORT AWARDS a CANON JUNIOR AWARDS a soubor fotografií, které vznikly na základě ročního tvůrčího stipendia pražského magistrátu - GRANT PRAHY CZECH PRESS PHOTO 2011, které mají dokumentovat proměny hlavního města. 

Letos hlavní cenu "KŘIŠŤÁLOVÉ OKO" získala fotografie STANISLAVA KRUPAŘE, která zachycuje nepokoje na severu Čech ve Varnsdorfu 10. září 2011. Mezinárodní porota se k tomuto snímku vyjádřila takto: "Vítězný snímek je silná novinářská fotografie poutající pozornost k vážnému současnému sociálnímu problému nejen v České Republice." Držitel ceny získá za svou práci odměnu 120 000 Kč a skleněnou plastiku Křišťálového oka.

Držitelé cen v kategoriích AKTUALITA, REPORTÁŽ, LIDÉ, O NICHŽ SE MLUVÍ, SPORT, KAŽDODENNÍ ŽIVOT, PORTRÉT, PŘÍRODA, UMĚNÍ A ZÁBAVA získají za své fotgrafie finanční odměny a diplomy.

Výstavní prostory jsou zaplněny do posledního místa a je opravdu na co se dívat. Fotografie člověka vedou k tomu rozpomenout se na události minulého roku, pobavit se i zamyslet. Mě samotnou zaujal soubor fotografií Romana Vondrouše, držitele loňského Grantu Prahy s názvem Fragmenty metropole. Fotograf ČTK ve své práci zachytil proměnu pražských sídlišť, která nejsou tak smutná a šedá, jak se na první pohled zdá. 

Výstavu můžete navštívit každý den od 10 do 18 hodin. Vstupné pro dospělé je 100 Kč, pro studenty a seniory 60 Kč.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Křišťálové okoCENA UNHCR 2011GRANT PRAHY 2010
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!