Výstava World Press Photo přivítala Ostravu

Výstava World Press Photo přivítala Ostravu90%

Nejlepší novinářské snímky letošní celosvětové soutěže World Press Photo (WPP) netradičně mohou navštívit také obyvatelé Moravy a Slezska. Výstavu každoročně v Praze navštíví stovky až tisíce návštěvníků z celého kouta České republiky. Avšak letos poprvé jsou fotografie umístěny mimo hlavní město. To vše díky prvnímu ročníku mezinárodního fotografického festivalu OstravaPhoto. Jedná se dokonce o celorepublikovou premiéru, kdy můžeme snímky poprvé zhlédnout právě v Ostravě, jelikož výstava v Praze začíná až 11. září.

Vernisáž k World Press Photo nebyla jen představením celé výstavy, ale také zahájila tento jedinečný ostravský festival, jehož největším lákadlem jsou právě vítězné snímky World Press Photo. K vidění je i letošní fotografie, která se umístila na pomyslné absolutní první příčce, a tou je snímek ruského homosexuálního páru.

Všechny organizátorky se shodly, že nejvíce práce bylo právě se získáním této výstavy. Fotografie WPP ovlivnily i datum konání festivalu, protože mnoho termínů bylo už pronajatých a snímky by se tak do Ostravy třeba vůbec nedostaly. Autorská práva drží nizozemská nezisková organizace, která určuje, kam a kdy výstava zrovna poputuje. „Pořadatelé světové výstavy se zajímali hlavně o filozofii zájemců z Ostravy,“ komentuje průběh zajišťování výstavy jedna z organizátorek Alexandra Bočková. Není překvapením, že svou roli ve výběru hráli i peníze. Cena, resp. pronájem výstavy, se pohybuje okolo půl milionu korun. Proces získání výstavy se táhnul dlouhou dobu a byl založen hlavně na formě neustálých dialogů. Až se nakonec organizátorkám podařilo vše dohodnout a světovou výstavu do Ostravy přivézt, a to dokonce se slevou na ceně výstavy. Diskutuje se také o tom, že by se World Press Photo mohlo do Ostravy vracet pravidelně.

Festival si klade za cíl oživit centrum města, a to tím, že zaplní prázdné nevyužité komerční prostory. Právě proto nečekejte žádnou honosnou výstavní síň, organizátoři zvolili zcela netradiční místo v nově postavené budově na ulici Biskupská v centru Ostravy. Betonová místnost s prosklenými místy by někomu mohla připadat pro takovou výstavu nehodící se, nicméně řešení výstavy i její instalace návštěvníci hodnotí kladně. Alespoň na chvilku dostává centrum Ostravy jinou tvář a zkrachovalé kavárny, opuštěné obchody stěhující se do blízkého nákupního centra nehyzdí ulice Ostravy.

Světovou výstavu mohou lidé navštívit do 1. července poté se přestěhuje na jiné místo. Avšak festival Ostrava Photo nabízí mnoho dalších zajímavých výstav mnoho umělců a různých žánrů na téměř 20 místech. K výstavě patří také přidružené výstavy například v Opavě či Havířově. Navštěvníci tak nemusí obdivovat jen reportážní fotografie, ale také snímky trochu artového ražení fotografů, kteří do nich vtiskli emoce a taky kus sebe sama. Součástí festivalu byly také workshopy, besedy, přednášky či promítání filmů. 

Foto: Lukáš Kaboň (Deník.cz), ČTK

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Instalace výstavy World Press Photo
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!