Z projevu Edith a Marlene budete mít husí kůži

Z projevu Edith a Marlene budete mít husí kůži100%

Edith a Marlene. To je muzikál maďarské dramatičky Évy Pataki, který v kostce ztvárňuje život fenomenální šansoniérky Edith Piaf a herečky Marlene Dietrich. Divadlo Jiřího Myrona v Ostravě jej má v repertoáru už od prosince 2013, kdy si tato inscenace získala srdce tisíce diváků. Dnes jsou představení na dlouhou dobu vyprodaná a každým si získává další a další fanoušky po celé republice.

Pro nás smrtelníky jsou životní osudy slavných osobností něčím zvláštním a jiným. Přitahují nás jejich milostné vzplanutí, životní karamboly, drogové opojení. Maďarská dramatička Éva Pataki stvořila neobyčejný příběh dvou velkých ženských osobností. Dokonalé ztvárnění Edith Piaf však Marlene Dietrich sráží k zemi. Nemá tak velký prostor pro herecký a především pěvecký projev jako Edith, a když už ho má, neumí ho prodat tak, aby byla stejně famózní jako Edith. Je to vinou scénáře, neboť Eva Zbrožková talent na předvádění určitě má. 

Celá inscenace je jakýmsi koncertem. Edith takřka nesleze z jeviště. Její energie mě místy až děsí. Stejně tak její přístup k životu, který už dopředu táhne ke špatnému konci. Hana Fialová získala za roli Edith Cenu Thálie zcela oprávnění. Dokázala její komplikovanou povahu přiblížit divákům zcela otevřeně, autentičně a přirozeně. Éva Pataki připravila pro Edith zcela jedinečný scénář, David Bazika zhotovil scénu tak, aby plně korespondovala se silou příběhu, Tomáš Kypta oblékl jak Edith, tak Marlene do zcela autentických kostýmů. Ocitli jsme se rázem v prostředí vášnivé Francie a naopak děsivého tvrdého Německa se zvláštní elegancí. Marlene byla ztělesněním ženské krásy, to se odráželo i v jejím šatníku. Kostým z ní vytvořil nezapomenutelnou postavu tohoto muzikálu. 

Výrazným plusovým bodem je zakomponování slavných hitů této francouzské šansoniérky, která představení dělá ještě víc atraktivnější. Hana Fialová svým jedinečným hlasovým rozsahem dokáže skladbu vynést do nebeských výšin, obdivuhodná je samozřejmě i její francouzština, která je na patřičné úrovni ke zvládnutí tak obtížné role.

Eva Zbrožková okouzluje především svým půvabem, dokonalými pohyby, jeviště přechází s nesmírnou elegancí. Nehledě na to, že její kostýmy jsou neuvěřitelně dokonalé. Zpěv je ale odsunut na vedlejší kolej, možná je to chyba scénáře, neboť Marlene nemá v tomto příběhu moc prostoru na vyjádření svých pěveckých kvalit. Každopádně její angličtina a němčina mě vůbec nepřesvědčila.

Režisér Janusz Klimsza pomohl stvořit muzikál na vysoké úrovni, který bude mít určitě ještě mnoho repríz, neboť divácký zájem je ohromující. 

Pokud máte cestu do Ostravy, rozhodně nesmíte zapomenout na Edith a Marlene. Obě Vás čekají v Divadle Jiřího Myrona. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Národní Divadlo Moravskoslezské... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!