Měsíc do konce Velké války na Špilberku

Měsíc do konce Velké války na Špilberku80%

Za měsíc skončí výstava Velká válka pořádaná Muzeem města Brna na Špilberku, která připomíná sto let od začátku první světové války. Návštěvníci tak ještě budou mít možnost prohlédnout si do 31. prosince dvoumetrový model letadla Albatros, ruský kulomet Maxim, potápěčskou helmu, šperky vyrobené z nábojnic a granátů či vyzkoušet britskou a německou opakovací pušku.

„Výstava je průřezem časové osy Monarchie RU – atentát v Sarajevu – počátek války v Brně – válka – a reflexe války v Brně a na území státu v dnešní době. Návštěvník se seznámí nejen se zajímavými artefakty válečného prostředí, mezi nimiž jsou různé zajímavé předměty a militárie, které v jiných výstavách nenajde," uvedl Radim Dufek, autor výstavy.

Expozice se nachází na druhém špilberském nádvoří a je rozdělena do pěti místností. Návštěvník se seznámí se životem v Brně před začátkem první světové války a na jejím počátku, mobilizací, výstrojí jednotlivých válčících stran, péčí o raněné či s pomníky na území města Brna. A to pomocí trojrozměrných originálních dobových předmětů od vybavení domácností a obchodů, oděvů, zbraní, uniforem, dochovaných fotografií a dokumentů, map, informačních tabulí a promítání dokumentů.

„Výpovědní hodnota exponátů, nikoliv dalekosáhlé texty, je nosným prvkem výstavy," zdůraznil Dufek. Prohlídku uzavírají fotografie Michaely Wecker, fotografky vojenskohistorických akcí.

Výstavu zahájila 28. června rekonstrukce sarajevského atentátu na Františka Ferdinanda d´Este, následníka rakouského trůnu, který se stal roku 1914 záminkou k vypuknutí první světové války. Během pěti měsíců zhlédlo výstavu přibližně tisíc návštěvníků.

Expozici je možné navštívit každý den od 9 do 17 hodin. Plné vstupné činí 90 Kč, snížené 50 Kč a rodinné 205 Kč.

Fotografie: Tomáš Trkan
Zdroje: osobní návštěva výstavy, Radim Dufek - autor výstavy, webové stránky výstavy (http://www.spilberk.cz/vystava/velka-valka/)
Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Hrad Špilberk nabízí i další akce

Místo konání: Hrad Špilberk

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!