Broumovský klášter přiláká k návštěvě každého. I vás!

Broumovský klášter přiláká k návštěvě každého. I vás! 

Patrně nejvýznamnější sakrální památka Královéhradeckého kraje se v dubnu 2015 opět otevřela veřejnosti. Modlící se benediktiny vystřídali zvídaví turisté a milovníci hudby, výtvarna a vzdělání.

Národní kulturní památka klášter Broumov doznala v roce 2014 zásadních oprav. Došlo k revitalizaci zahrad, opravě západní věže, rekonstrukci třetího podlaží hlavní budovy, opravila se vodárenská věž, obnovil kuželník a proběhlo mnoho dalších dílčích úprav, které změnily k lepšímu celkové vzezření stavby. Areál kláštera je nyní využíván na 100 %. A co všechno můžete v Broumově podniknout?

Prohlídkové okruhy

Klášter je možné si projít v několika základních prohlídkových okruzích. Navštívíte přitom refektář – bývalou klášterní jídelnu, ve které se nachází kopie Turínského plátna, látky, do níž byl po sejmutí z kříže zabalen Ježíš. Tato kopie je jediná na sever od Alp. V klášterní knihovně bývalo podle pramenů před rokem 1945 na 45 000 svazků, pro literaturu náročná 50. léta ji o mnoho knih připravila. V dnešní době obsahuje knihovna asi 17.000 svazků. Nacházejí se zde svazky v latinském, hebrejském, francouzském, německém, španělském, anglickém, také v českém jazyce a mnoha dalších. Stejně tak zde můžeme najít knihy z teologie, filozofie, historie, přírodovědy, ale také díla světových klasiků. Ničí pozornosti neujde kostel svatého Vojtěcha, ten je původně gotický ze 14. století. Ovšem doznal architektonických změn v duchu baroka, které v celém areálu prováděli bratři Kryštof a Kilián Ignác Deintzenhoferové. Určitě stojí za zmínku, že tuto prohlídku můžete absolvovat i s průvodcem-mnichem a dozvědět se více o životě benediktinských řeholníků.

Otevřte třináctou komnatu s Lotrandem

Především dětem je určen projekt Otevřte 13. komnatu, do kterého je zapojen i broumovský klášter. Cílem je během speciální prohlídky – zde s loupežníkem Lotrandem – vyluštit hádanku z hrací karty, kterou dostanete ke vstupence. Za její vyluštění dostanete na každé památce, zapojené do hry, jeden klíč. S každým získaným klíčem se přibližujete k 13. komnatě. Po získání celkem 7 z 10 možných klíčů budete moci před vámi vybranou 13. komnatou (rozhodnete se pro 13. komnatu některého z hradů, zámků nebo kláštera) prohlásit ono pověstné „Sezame, otevři se!“. Co se stane pak, zůstane až do toho okamžiku tajemstvím...

Noční prohlídky

Klášter, osvětlený pouze svíčkami, má nenahraditelné kouzlo. Při nočních prohlídkách se dozvíte mnoho o životě v klášteře, když tu pobývali benediktinští mniši, jeden vás po areálu dokonce provede. Noční prohlídky se konají pouze při speciálních událostech, proto sledujte kalendář akcí, ať nezmeškáte.

Hřbitovní kostelík a vamberecké mumie

Dřevěný kostelík Panny Marie patří k nejstarším celodřevěným sakrálním památkám ve střední Evropě – je podobný těm, které znáte z Hradce Králové a Dobříkova. Kostelík můžete navštívit samostatně bez ostatních prohlídkových okruhů. A pro milovníky opravdu autentických dokladů minulosti mají připravenou lahůdku: v rozsáhlých sklepeních broumovského kláštera je uloženo celkem 34 mumií pocházejících z krypty farního kostela sv. Prokopa ve Vamberku. Nejstarší mumie pocházejí ze 17. století, avšak převážná část z 18. století. Jedná se především o mumie vambereckých měšťanů, kněží, varhaníků a dalších významných osobností. U některých je přiložena cedulka se stručným životopisem, například: vamberecký farář Adam Damian Rozvoda, který zemřel 23. srpna 1774" „Kněz to zvláště zasloužilý, znamenitě čilý a horlivý, který působil ve Vamberku 33 let“.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126666764-toulava-kamera/215562221500017/video/ Reportáž z pořadu Toulavá kamera (26. 4. 2015).

Komu by nestačily tradiční prohlídkové trasy, může do kláštera přijet na některou z mnoha kulturních akcí, které se v areálu konají.

Již po několik let probíhá v regionu hudební festival Za poklady Broumovska. Cílem projektu je představit veřejnosti vážnou hudbu i v podání mladých a (zatím) neznámých interpretů, a to vždy v některém z kostelů Broumovska. Region je velmi bohatý na sakrální památky, ovšem farníků ubylo a mnoho těchto vzácných staveb je nyní existenčně ohroženo. Vybrané dobrovolné vstupné je vždy věnováno na opravu některého z broumovských kostelíků.

První červnová sobota patří tradičně společenské události Vinum et cetera a formálně otvírá turistickou sezonu v klášteře. Jedná se o veřejnou ochutnávku nejlepších českých a moravských vín z kolekce Salonu vín ČR. Akce je spojená s bohatým doprovodným kulturním programem, který představuje amatérské umělce i profesionály nejlepší úrovně. Probíhá na nádvoří kláštera a mezi návšetěvníky se těší velké oblibě. 

Pro zapálené kulturní maniaky je otevřeno členství v Klubu přátel umění Art Café. V rámci Art Café, které našlo své prostory v improvizované kavárně v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia, je realizován celoroční program středečních podvečerů převážně s hudbou. Těžištěm programu je jazz a blues, ale i koncerty klasické, kvalitní střední proud, crossovery a zajímavé experimenty. Program je otevřen i pro nečleny.

A ještě něco pro milovníky výtvarného umění. Uprostřed klášterní zahrady stojí rekonstruovaná Galerie Dům. Objekt byl postaven v 18. století a dále upravován až do dnešní podoby, kdy změny doznal především interiér upravený pro potřeby výstav. Ty se zde konají po celý rok, takže je téměř nemožné, abyste přijeli do Broumova a galerie byla prázdná.

Malá ochutnávka toho nejlepšího, co klášter nabízí, je u konce. Zbytek je na vás! :-)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Klášter Broumov

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!