Zručský zámek zažil úspěšnou Hradozámeckou noc

Zručský zámek zažil úspěšnou Hradozámeckou noc 

A je to za námi. První Hradozámecká i prázdniny. Loučení s nimi si mnohé děti zpříjemnily v zámeckém parku při noční bojovce. Rodiče si zatím mohli vychutnat líbezné tóny historické hudby a všichni společně se sešli na nočních prohlídkách zámku.

Premiérová Hradozámecká noc na zručském zámku dopadla velmi dobře. Od sedmi hodin do půlnoci, kdy probíhal program, se jí zúčastnilo na dvě stě lidí ze Zruče i okolí. Někteří rezervovali vstupenky mnoho dní dopředu, protože se chystali přijet do Zruče z větší dálky a chtěli mít jistotu, že na ně zbydou místa. Kdo tak neučinil, musel si na noční prohlídku počkat, protože všechny až do půl jedenácté byly beznadějně obsazené.

Noční prohlídky poskytly návštěvníkům bližší pohled do rodiny železničních inženýrů Schebkových a ukázaly, jak se zámek změnil při poslední velké přestavbě ze sídla barokního na pozdně romantické. Návštěvníky pobavily veselé historky a avantýry některých příslušníků rodiny, naopak zarazil osud zámku po druhé světové válce. Po skončení prohlídek všichni průvodkyním, které se musely k této akci naučit nový text, nadšeně tleskali.

Úspěch zaznamenal i koncert renesanční a raně barokní hudby v zrcadlové síni zámku, který krásně zaplnilo padesát diváků. Přijet zahrálo trio v sestavě: Magdaléna Uhlířová na violu da gamba, Petra Žďárská na cembalo a Miloslav Študent na loutnu. Dojem z překrásné hudby v neménně krásném prostoru zámku byl dechberoucí.

Na malé rošťáky čekala v parku bojovka se šesti úkoly. Mezi nimi bylo třeba poznávání předmětů poslepu, kreslení zámku či vymýšlení jmen pro lovecké psy. Právě u posledního jmenovaného stanoviště mohly děti naplno zapojit svou fantazii a organizátoři následně vybrali ty nejvíce originální nápady, jsou mezi nimi: Kreator, Drtič, Držkoklap, Kruťák, Smrťák, Krysodav, Svalovec a Mozkožrout. Z kresbiček zámku je v plánu vytvořit dočasnou výstavu.

Připomeňme, že turistická sezona na zručském zámku ještě nekončí, pokračuje až do 28. září, kdy bude slavnostně zakončena odpolednem s doprovodným programem. Ještě dříve – 19. září – proběhne v základní umělecké škola promítání dokumentu Bernarda Šafaříka Můj zakletý zámek. Vstupné je zdarma.

Již 13. září od 17 hodin proběhne v zámecké galerii vernisáž výstavy figurální malby s názvem Levá & pravá.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Zámek Zruč nad Sázavou

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!