Není tu akce, kterou Zámek Sloupno pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.sloupno.eu

Zámek Sloupno je významnou barokní stavbou, která se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko Nového Bydžova v Královéhradeckém kraji. Historie tohoto zámku sahá do poloviny 18. století, kdy byl vybudován na místě staršího renesančního objektu jako benediktinská rezidence sloužící břevnovsko-broumovskému klášteru.

Statek Sloupno byl získán benediktýny roku 1672 a později, roku 1687, byla stará renesanční tvrz přestavěna na barokní zámek. Tato lokalita byla pro klášter strategická, protože se nacházela na cestě mezi Břevnovem a Broumovem, což z ní činilo ideální místo pro zastávku a odpočinek na dlouhých cestách.

Projekt současné podoby zámku vypracoval v roce 1748 známý břevnovsko-broumovský architekt Kilián Ignác Dientzenhofer. Stavba zámku Sloupno byla dokončena v následujících letech a navazovala na jeho dřívější projekty, jako byla například benediktinská rezidence na Kladně. Zámek patřil benediktýnům až do roku 1948, kdy byl zestátněn a následně využíván pro různé účely, což vedlo k jeho postupné devastaci.

V 90. letech 20. století zámek získala obec Sloupno, která zahájila jeho náročnou rekonstrukci s podporou státních prostředků a soukromé společnosti. I přes odstěhování této společnosti zůstal zámek prázdný a hledá se pro něj vhodné využití. Současná rekonstrukce probíhá v několika etapách, během kterých bylo obnoveno mnoho původních prvků, včetně střechy, fasády a věžičky.

Zámek Sloupno je dnes příkladem úsilí o záchranu a obnovu historických staveb, které představují významnou část kulturního dědictví regionu. Tento objekt má nejen bohatou historii, ale i velký potenciál pro budoucí kulturní a společenské využití.

FOTO: Oficiální stránky zámku


Přidat novou kulturní akci k tomuto objektu

Chcete připojit k akci fotografii?
Prosíme, nepište celý titulek velkými písmeny (převést na malá)Anglický název?
Vyplňte, pokud akce končí jiný den než začíná (vicedenní akce, festivaly...)
Anglický popis akce?
E-mail musí vyplňit pouze neregistrovaný fanoušek... Zaregistrovat (Proč se registrovat?)
Přidáním akce souhlasíte s podmínkami serveru Informuji.cz

Snažíte se vložit akci, kterou již máme v databázi?


Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Štítky

Zámek Sloupno: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!