Zámek Bílé Poličany, Bílé Poličany

Zámek Bílé Poličany

Bílé Poličany, Bílé Poličany 1

Není tu akce, kterou Zámek Bílé Poličany pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.bilepolicany.cz

Zámek Bílé Poličany představuje významnou historickou památku, která se nachází v malebné vesnici blízko Dvora Králové nad Labem. Jeho historie sahá až do 16. století, kdy byl založen Alenou z Valdštejna jako renesanční tvrz. Později, v roce 1725, byla tvrz rozšířena na barokní zámek a ve druhé polovině 19. století získala zámek svou současnou podobu.

V průběhu let se zámek Bílé Poličany dostal do vlastnictví mnoha významných osobností, včetně Albrechta z Valdštejna a Krištofa Ferdinanda Kotulínského, který v jeho okolí založil rozsáhlý anglický park s důmyslným odvodňovacím systémem. Zámek byl také rozšířen o novorenesanční jižní křídlo se stylovou arkádou.

Zajímavou kapitolou historie zámku Bílé Poličany bylo období, kdy zde v 20. století působil Československý rozhlas. Během tohoto období zde pobývala řada významných rozhlasových osobností, jejichž příběhy nebyly dosud plně zdokumentovány.

V roce 1999 zámek Bílé Poličany získala Hasičská vzájemná pojišťovna, a.s., která od roku 2004 provádí jeho rozsáhlou rekonstrukci. Investice mají za cíl obnovit zámek do jeho původního stavu. I přes svou kulturní hodnotu, zámek aktuálně není přístupný veřejnosti.

Zámek Bílé Poličany je tak příkladem historického objektu, jehož bohatá minulost a současná obnova odráží jeho význam v regionální historii a kultuře.

FOTO: Oficiální web obce Bílé Poličany



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Zámek Bílé Poličany: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!