Výstava Petra Nikla představí ilustrace z Lingvistických pohádek i jiná díla

Výstava Petra Nikla představí ilustrace z Lingvistických pohádek i jiná díla

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí se otevřela výstava výtvarníka Petra Nikla s podtitulem Čarodějka příroda. Návštěvníci zde mají až do 29. října možnost spatřit nejen ilustrace k autorovým knihám, ale třeba i obrazy bytostí vytvořené černou tuší.

Spisovatel a výtvarník Petr Nikl (1960) se nejvíce proslavil svými bohatě ilustrovanými knížkami (nejenom) pro děti jako Záhádky, Lingvistické pohádky nebo Jělěňovití. Ve svých dílech se zpočátku inspiroval poezií Christiana Morgensterna, k jeho básním tiskl cykly mezzotint a kreslil volné ilustrace. Začal také tvořit vlastní nonsensové pohádky a písně.

V roce 1987 spoluzaložil uměleckou skupinu Tvrdohlaví a o osm let později získal Cenu Jindřicha Chalupeckého. Kromě malby a psaní se věnuje také loutkám či zpěvu. Jeho specialitou jsou interaktivní výstavy, z nichž např. Orbis Pictus a Labyrint světla putovala po českých i světových městech.

Běžné vstupné na výstavu ve Valašském Meziříčí činí 20 korun. Pokud byste zamířili na doprovodný koncert Třaskavé směsi Františka Skály v doprovodu Petra Nikla a Miroslava Černého, jenž proběhne v sobotu 28. října od 18 hodin ve freskovém sále v 1. patře MaGC, vstupné vás vyjde na 100/50 korun.

Foto: archiv MaGC

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!