Světelná událost roku. Signal Festival již popáté rozzáří Prahu

Světelná událost roku. Signal Festival již popáté rozzáří Prahu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Dvacet světelných instalací letos nabídne pátý ročník Signal Festivalu, jenž se v hlavním městě uskuteční od čtvrtka 12. do neděle 15. října. Díla českých a světových osobností světelného umění letos doplní i tři vycházející z veřejné výzvy.

Další novinkou bude sekce SIGNAL CALLING, která ukazuje zajímavé projekty zejména mladší generace českých umělců, kteří se věnují práci se světlem a neotřelým způsobem upozorňují na zajímavá místa na území Prahy. Projekty byly do sekce vybrány v rámci otevřené výzvy, do které se mohl přihlásit každý umělec či umělecká skupina dlouhodobě tvořící na území České republiky.

Podpora studentů a mladých umělců je pro SIGNAL festival jednou ze stěžejních priorit. Máme v Čechách velmi kvalitní tvůrce a měli bychom jim umožňovat častější prezentaci jejich děl veřejnosti. Za tímto účelem vznikla platforma SIGNAL CALLING, která bude prezentovat vybrané instalace nejen návštěvníkům festivalu z řad široké veřejnosti, ale i zahraničním odborníkům, kteří přijíždějí na SIGNAL festival "scoutovat" nadějné umělce pro zahraniční festivaly,“ uvedl programový koordinátor SIGNAL festivalu Matěj Vlašánek.

Programové oddělení festivalu vybralo např. světelnou instalaci HEARDT autorů Anny Feyrerová, Báry Anny Stejskalové, Richarda Dobřichovského a Tomáše Bukáčka. Toto trojrozměrné světélkující srdce, které barvami reaguje na hudbu hranou z připojeného klavíru, mělo svou světovou premiéru na konci srpna na americkém festivalu Burning Man. Instalace HEARDT bude k vidění v Haštalské ulici.

Jiné dílo s názvem Anonymous Illusion využije základní funkce projektoru ve spojení s přítomnými návštěvníky. Po vstupu do zdánlivě intimního prostoru na Ovocném trhu se diváci nečekaně stanou předmětem uměleckého díla. Snímat je bude hned několik kamer a obraz i zvuk bude živě přenášen na přilehlá velkoformátová plátna. Návštěvníci se tak nevědomky ocitnou v nadživotní velikosti ve středu pozornosti kolemjdoucích.

Dvě trasy a galerijní zóna

Umělecký kolektiv Blok_4 vystaví v Zrcadlové kapli Klementina dílo Hladina, které pracuje s fenoménem optické iluze oscilace vln. Instalace bude připomínat světelnou krajinu vln, která se neustále proměňuje a deformuje vnímání času, až se zdá, že se čas zcela zastavil. Tento vizuální zážitek umělci ještě prohloubí zvukovou složkou, která bude instalaci doprovázet duněním a jemně se proměňujícími basovými tóny.

Na festivalu budou dvě oficiální trasy: trasa Centrum a trasa Vinohrady. Novinkou je galerijní zóna, skládající se ze čtyř originálních a v některých případech veřejnosti výjimečně dostupných vnitřních prostor, které budou hostit světelné instalace. Galerijní zónu bude možné navštívit po zakoupení pásky v hodnotě 100 Kč. Páska pak bude opravňovat ke vstupu do všech čtyř míst.

Vstupné lidé zaplatí stejně jako v loňských letech i k videomappingu, který vyžaduje použití 3D brýlí. Cena zůstane na 50 Kč za vstup. Venkovní části SIGNAL festivalu pak zůstávají přístupné zdarma.

Foto: Instalace Heardt. Zdroj: archiv Signal Festival

Foto: Dílo Hladina. Zdroj: archiv Signal Festival

Foto: archiv Signal Festival

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!