Klid a pohoda, tak svými obrazy odpovídá Lea Fekete na dnešní uspěchaný svět

Klid a pohoda, tak svými obrazy odpovídá Lea Fekete na dnešní uspěchaný svět

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V pražské Galerii Smečky právě začala výstava slovenské umělkyně Lei Fekete, která se proslavila módními návrhy a šperky. Na výstavě kromě nich spatříte i její nejnovější abstraktní malby, které spojuje motto Tranquillity, v překladu poklid. Navštívit ji můžete až do 7. října.

Kromě šperků, oděvního designu a volné malby jsou na výstavě k vidění také textilní obrazy. „Dynamika v oblasti módy Leu Fekete přivedla po roce 2000 k morálně i názorově stabilnějšímu médiu – autorsky realizované, netkané tapiserii. Technikou strojového vpichování, kladení a prošívání fixuje jednotlivé vrstvy různorodého materiálu. Forma i výtvarné postupy jsou příbuzné klasické koláži. Rozdíl je v tom, že autorka pracuje s hedvábným, resp. bavlněným pokladem, na který aplikuje předem připravené barvené nebo malované textilní prvky,“ vysvětlila kurátorka výstavy Xénia Lettrichová.

Abstraktní závěsné obrazy jsou podle kurátorky založeny na pocitové hře s barvou, materiálových strukturách a jemných liniích. Těžiště její ateliérové tvorby stále představuje oděvní tvorba. Unikátní modely tvoří bez zbytečného stříhání, s minimální fixací pevným šitím, modelováním a vrstvením. Výsledkem je charakteristická, vzdušná silueta, vždy nová, jinak definovaná skladbou záhybů a vlnění padající draperie.

V roce 1997 otevřela umělkyně Fekete vlastní galerii, ve které průběžně prezentuje svou aktuální tvorbu. Jako kostýmová výtvarnice spolupracovala s režisérkou Evou Borušovičovou na filmech Modré z nebe (1966), Vadí, nevadí (2001) a Amálko, já se zblázním (2003). Je autorkou kostýmů pro balet Přání uvedený v SND v Bratislavě (2000), pro balet Salome (2002) a Tango pro dva (2002) ve Státní opeře v Banské Bystrici a divadelní hry Osm žen (2003) v Slovenském národním divadle v Bratislavě. To je jen část z výčtu její dlouhé umělecké dráhy.

Těžištěm výstavy Lea Fekete v času, ploše, prostoru a souvislostech je autorčin nový soubor abstraktních obrazů, doplněný ukázkami autorského šperku a oděvního designu. Společným mottem exponátů je „tranquility“ – „klid a pohoda“, jakožto manifest a osobní odpověď na současný neklidný, povýšený svět,“ uvedla kurátorka Lettrichová.

Foto: archiv Pražská plynárenská, a. s. – Galerie Smečky

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!