Národní muzeum zve na pravou veselku z minulého i 19. století

Národní muzeum zve na pravou veselku z minulého i 19. století

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Víte, jak vypadala v minulosti nefalšovaná vesnická veselka? To se pokusí svým návštěvníkům přiblížit expozice v Národopisném muzeu Národního muzea, která odstartuje 16. června. Nabídnout chce atmosféru pravé venkovské svatby. 

V dnešní době si může člověk naplánovat téměř celý svatební obřad přímo z pohovky obýváku. Stačí mu k tomu notebook s internetovým připojením nebo mobilní telefon. Jak se ale zařizovaly vesnické veselky dříve? Výstava Národního muzea s názvem Svatba zasvětí do všech fází příprav  obřadu v Čechách a na Moravě, a to v 19. a 20. století. 

Expozice seznámí návštěvníky s takzvanými svatebními obřadníky, ukáže, jaké se dávali svatební dary a přiblíží průběh příjezdu ženicha a nevěsty. Samozřejmě že chybět nebudou ani informace o samotném obřadu, hostině i následném čepením. A v čem se tehdy nevěsty vdávaly? No přece ve krojích! Těch bude na výstavě vystavěno hned několik, a to z různých koutů České republiky. Zájemci si prohlídnou také unikátní svatební kytici z východních Čech i vysoký svatební koláč ze střední Moravy. 

Vernisáž výstavy proběhne 15. června od 17 hodin. Během ní vystoupí folklorní soubor Malá česká muzika Jiřího Pospíšila, který zpestří akci písněmi s milostnou a svatební tématikou. Expozice potrvá až po konce ledna příštího roku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Národní muzeum – Národopisné... nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!