Studio Ypsilon ovládne hudba, která je synonymem štěstí

Studio Ypsilon ovládne hudba, která je synonymem štěstí

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V pátek a v neděli ožije pražská Ypsilonka swingem. Hudební novinka Swing se vrací neboli o štěstí Jana Schmida a kolektivu rozehraje mikropříběhy povýšené koncertem. Potěší mladé, pro které je swing spíše objevem a trendem, stejně tak jako starší generaci, která na swingu vyrostla a zjistila, že tahle muzika prostě nestárne.

„Právě v těchto chvílích je velmi aktuální vracet se ke swingu. Snad to ani není móda, spíše pomocí tohoto náhledu srovnat si cosi v hudbě dvacátého století,“ myslí si režisér inscenace Jan Schmid. „Pokusit se možná všechnu přínosnou a dobrou hudbu vnímat jako jednu celistvou.“

Co je to vůbec swing a zda lze návrat k němu chápat také jako něco víc než jen návrat – spíše jako novou inspiraci otevírající hudební obzory, i tuto otázku si nové představení klade. Sejde se v něm mladší ypsilonská generace se stálicemi souboru včetně hostů. Na jevišti uvidíte Jana Jiráně, Jiřího Štědroně, Jiřího Korna, Jitku Zelenkovou, Markétu Plánkovou či Kamilu Kikinčukovou.

O hudební složku se postarají Miroslav Kořínek, Jan Jiráň, Martin Bohadlo a Dominik Renč. Originální muzicírování s pokusem o elektroswing se podle inscenátorů bude snoubit se skvělým koncertním swingem v podání známých osobností, přičemž podle Jana Schmida nepůjde jen o zpívání lákavých, podbízivých melodií. „Hlavně abychom už běžně omezené a otupělé způsoby mezilidské komunikace obohacovali, vyprovokovávali k většímu a širšímu sluchovému vnímání,“ řekl režisér.

Zbývá snad dodat slovy autora výpravy nové ypsilonské inscenace, Jaroslava Maliny:

„Swing, to je náš King! A ta synkopa, je veselá kopa. Někdy chytré, někdy hloupé, jen když se to pěkně houpe, jen když to má břink. Tak ať žije Swing!“

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Studio Ypsilon nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!