V Rudolfinu zaznělo Händelovo Te Deum v provedení Collegia 1704

V Rudolfinu zaznělo Händelovo Te Deum v provedení Collegia 1704

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Monumentální barokní duchovní skladba s rozsáhlým partem sboru a dvou sólistů zazněla v úterý ve Dvořákově síni pražského Rudolfina pod vedením Václava Lukse. Skladba je zároveň výsostně operní a Händel v ní otevírá mimo jiné téma prvotního hříchu i konečného vykoupení člověka Bohem. Je to dílo plné biblických paralel, jejichž jazykem jsou metafory a symboly. Te Deum přináší v adventním čase poselství pokoje a odpuštění

V rámci večera zazářila švédská mezzosopranistka Ann Hallenberg, britská sopranistka Céline Scheen nebo altistky Kamila Mazalová a Aneta Petrasová. Mužské party ztvárnili italský tenorista Allessio Tosi, jeho český kolega Václav Čížek či basisté Lisandro Abadie s Mariánem Krejčíkem.

Mimo Te Deum zazněla další dvě skvělá hudební díla z období baroka. Všechna mají však důležité historické souvislosti, odkazují ke konkrétním událostem: Händelova Donna, che in ciel a Telemannova Donnerode, které měli diváci rovněž možnost slyšet, jsou díla vzniklá jako reakce na dvě nejničivější zemětřesení evropských dějin (Řím 1703 a Lisabon 1755).

Händelovo Te Deum je pak díkůvzdáním za uzavření Utrechtského míru (1713), který ukončil krvavou válku o španělské dědictví. Ve všech třech dílech se zrcadlí fascinace nepřekonatelnou mocí přírody a jejich poselstvím je prosba o spasení před ničivou silou zemětřesení, jak přírodních tak válečných.

Bohatý a velmi kvalitně interpretovaný repertoár vyburcoval do posledního místa zaplněné Rudolfinum k dlouhotrvajícím ovacím vestoje...

Obsazení:

Ann Hallenberg mezzosoprán
Céline Scheen  soprán
Aneta Petrasová  alt
Kamila Mazalová  alt
Václav Čížek  tenor
Alessio Tosi  tenor
Lisandro Abadie  bas
Marián Krejčík  bas
Collegium 1704 & Collegium Vocale 1704
Václav Luks  dirigent

Program:
G. F. Händel
Utrecht Te Deum HWV 278
G. F. Händel
Donna, che in ciel HWV 233
G. Ph. Telemann
Die Donnerode TWV 6:3

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Rudolfinum - Dvořákova síň nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!