Božská Sarah: Iva Janžurová ztvární hereckou ikonu v divadle Kalich

Božská Sarah: Iva Janžurová ztvární hereckou ikonu v divadle Kalich

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Jen krátký čas poté, co s velkým úspěchem nastudovaly ve Stavovském divadle Audienci u královny, se herečka Iva Janžurová a režisérka Alice Nellis scházejí nad novou inscenací. V ní se naše herecká legenda opět promění ve významnou světovou osobnost, tentokrát v divadelní ikonu přelomu 19. a 20. století Sarah Bernhardt. Premiéra Božské Sarah proběhla letos 15. prosince.

Hra vyšla v roce 1977 pod původním názvem Memoir. Jedná se o jeho nejúspěšnější titul kanadského dramatika Johna Murrella, přeložený do 15 jazyků a uváděný v bezmála 30 zemích světa. Divadlo Kalich přinese poslední verzi originálu v překladu režisérky Alice Nellis.

„Asi je to netrpělivé, toužené, ale i obávané rozhodování mnoha hereček, jak a kdy vyprostit z nádherného scénáře Johna Murrella svoji kreaci, svoji představu o Sarah Bernhardt,“ říká Iva Janžurová, která se na Murrellovu hru chystá už více než dvě desítky let.

Jejím jevištním partnerem bude Kryštof Hádek nebo Igor Orozovič v alternaci postavy tajemníka Georgea Pitoua.

Ve hře rezonuje téma subjektivní a objektivní pravdy, téma hledání sama sebe v poměru k věcem, které člověka přesahují. A také hledání lehkosti v těžkých situacích.
(Alice Nellis)

„Budeme se spolu se Sarah cítit spalováni sluncem v její rezidenci na ostrově u bretaňského pobřeží, cestovat s ní jejím vlastním vlakem pětkrát křížem krážem Severní i Jižní Amerikou a sledovat statečnou cestu ženy ověnčené světovou slávou, ale i ženy sčítající nezdary a rány, které takový velký osud přináší,“ prozrazuje Janžurová.

Vstupenky na premiéru Božské Sarah byly v limitovaném počtu okamžitě rozebrány, nyní jsou v předprodeji první dvě reprízy 14. a 20. ledna 2016.

Foto: Robert Vano

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!