Improvizace hudebníků v Rudolfinu anebo Jiří Stivín to opět chystá rozehrát

Improvizace hudebníků v Rudolfinu anebo Jiří Stivín to opět chystá rozehrát

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Svérázná kulturní událost, která se bude již po čtyřiadvacáté konat v pražském Rudolfinu, je příznivci nedočkavě očekávána, ačkoliv datum koncertu připadá až na konec listopadu.

Koncert má za sebou dlouholetou tradici, ale přesto je při každém zahajování v sále cítit atmosféra napjatého očekávání. Kdo bude na pódiu vedle multiinstrumentalisty Jiřího Stivína stát? A co se bude během koncertu dít? To jsou otázky, na jejichž odpovědi se těší každý divák.

Na programu jsou jak skladby barokní, tak i improvizace a jazz. „Zatímco dramaturgie úvodní části koncertu Pocta sv. Cecílii je daná, pokaždé zahrnuje skladby J.S.BachaA.Vivaldiho a G. Ph.Telemanna, část druhá je naopak koncipována jako spontánní muzicírování sólistů, orchestru, sboru a dalších pozvaných hudebníků, kde nikdy není dopředu jasné, co přesně se bude na pódiu dít a  někdy záleží i na momentálních reakcích publika...“ říká k programu Jiří Stivín.

První koncert věnovaný patronce hudebníků svaté Cecílii se konal v roce 1992, impulzem byly 50. narozeniny Jiřího Stivína. V následujících letech spolu s ním v Rudolfinu účinkovala řada vynikajících interpretů, kteří se při této příležitosti stali součástí věčně proměnlivého muzikantského sdružení Collegium Quodlibet: zpěvačka Magdalena Kožená, houslisté Marta LíbalováGabriela DemeterováBohdan WarchalPetr MessiereurJan Talich, gambista Petr Hejný, klavíristé Stanislav BoguniaGabriel JonášKarel Růžička, z cechu cembalistů  a varhaníků Jaroslav TůmaAleš BártaRobert Hugo a Edita Keglerová.

Koncerty je možné si připomenout na několika CD s živými záznamy pod standardním názvem Pocta sv. Cecílii.

Letošní koncert Pocta sv. Cecílii se koná v pondělí 23. listopadu 2015 v 19:30 v prostorách Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Pořadatel a hlavním protagonista Jiří Stivín vystoupí za doprovodu celé řady hudebníků různého žánrového zaměření. Tato ojedinělá hudební událost je řazena odbornými publikacemi k nejsvéráznějším svého druhu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Rudolfinum - Dvořákova síň nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!