Litoměřice budou na konci srpna hostit další ročník filmového festivalu

Litoměřice budou na konci srpna hostit další ročník filmového festivalu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Konec léta bude v Litoměřicích již po patnácté patřit všem filmovým a kulturním fanouškům. Ve dnech 21. – 23. srpna zde totiž proběhne další ročník Filmového festivalu Litoměřice, který i tentokrát kromě pestré škály filmových děl potěší také bohatým doprovodným programem v podobě koncertů, výstavy, workshopů a přednášek. Festival přivítá také řadu filmových hostů.

Patnáctý ročník Filmového festivalu Litoměřice se ponese v duchu motta Sladký život. Tematická přehlídka pohlédne na doslovný význam tohoto na první dojem pozitivního slovního spojení z různých úhlů a přesvědčí o tom, že není sladký život, jako sladký život.

Návštěvníci festivalu se mohou těšit na optimisticky laděné příběhy vzbuzující pocit snové dokonalosti, jejichž ústředním motivem je láska, naděje a víra. Stejně významnou část programu však bude tvořit i „sladký život“ v ironických uvozovkách, který těmto křehkým námětům bude stát v harmonizující opozici a nabídne spíše odvrácenou, problematičtější nebo tíživější perspektivu. Také letošní ročník festivalu představí výběr filmových děl se širokým historickým a geografickým rozptylem. Ke zhlédnutí zde budou snímky od dob němé éry až do současnosti pocházející od španělských, islandských, amerických, ukrajinských, francouzských a mnoha dalších světových tvůrců.

Festivaloví diváci mohou kromě děl klasiků světové kinematografie jako je Andrej Tarkovskij (Zrcadlo), David Lynch (Mazací hlava), Michael Haneke (Funny Games), Louis Malle (Zazie v metru),

Roman Polanski (Nůž ve vodě) nebo Sergej Paradžanov (Stíny zapomenutých předků) zhlédnout také několik snímků zástupců současné filmové tvorby. Dramaturgové festivalu mysleli i na fanoušky dokumentárních a animovaných filmů a do programu zařadili v poslední době velmi diskutované snímky Stále spolu od režisérky Evy Tomanové a Cukr-blog režisérky Andrey Culkové. Obě by měly osobně své filmy představit. Animovanou tvorbu pak bude zastupovat vizuálně i hudebně výjimečný celovečerní film Cheatin´ od amerického animátora Billa Plymptona, který v loňském roce získal hlavní cenu poroty na Mezinárodním festivalu animovaných filmů v Třeboni.

V rámci doprovodného hudebního programu se představí čerstvé jméno na české písničkářské scéně. Jakub Jirásek vystupující pod jednoduchým jménem J (čti „Jéčko“), v jehož tvorbě je patrný vliv amerického indie folku. Mimořádný bude živý hudební doprovod k německému snímku Dobrodružství prince Achmeda v podání slovenského Stroona.

Letošní ročník přivítá také řadu hostů – především jednoho z nejlepších slovenských dokumentaristů Mira Rema, jehož krátkou retrospektivu festival nabídne. Dále to budou hosté ke starším českým filmům – Vladimír Venclík, Lubor Dohnal, Martin Vadas, Vladimír Merta. Poprvé je do programu zařazena také přednáška na téma avantgardního filmu, kterou bude mít Martin Čihák.

Festivalový program bude obohacen i o výstavu prací studentů ateliéru Grafického designu II, FUD UJEP s názvem Sladký život v Evropě nebo o workshop studia Reformat, ve kterém si mohou zájemci z použitého papírového materiálu vytvořit vlastní „nový“ bloček. Festival však ani letos nezapomene na dětské diváky a nabídne například pásmo československých animovaných filmů ze 40. – 60. let (Vzpoura hraček a Kamenáč Bill) nebo dětský film Veronika od režisérky Elisabet Bostan.

Jako tradičně se bude festival konat v městském kině Máj, Knihovně K. H. Máchy a Letním kině.

Více informací na festivalových stránkách www.fifeli.cz, na stránkách Kinoklubu Ostrov www.kinoostrov.cz nebo na Facebooku: www.facebook.com/filmfestlitomerice

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Letní kino Střelecký ostrov nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!