Letošní novinkou na Letních Shakespearovských slavnostech v Ostravě je pražská inscenace Romeo a Julie

Letošní novinkou na Letních Shakespearovských slavnostech v Ostravě je pražská inscenace Romeo a Julie

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Po hudebně nabitém festivalu Colours of Ostrava, o kterém jsme vás hojně informovali, začíná trochu poklidnější, ale na kulturní zážitky stejně zajímavý festival. Osmý ročník Letních Shakespearovských slavností v Ostravě odstartuje už dnes,  22. července na Slezskoostravském hradě!

Stejně jako loni je v nabídce 18 představení se šesti tituly. Jaké tituly se letos hrají? V jakých termínech? Čtěte:

Mnoho povyku pro nic, 22.7. - 24.7.

První představení Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela viděli už ostravští diváci loni, hned po své pražské premiéře. Shakespearova sváteční komedie o lásce, intrikách a lžích se odehrává v 16. století v sicilské Messině. Střízlivě drsný příběh je plný překvapení, milostných zvratů, důvtipných pletich i zákeřných pomluv. Jak už to už Shakespearovských komediích bývá, proplétá se v něm ne jeden, ale několik příběhů.

Romeo a Julie, 25.7. - 27.7.

Letos pražská produkce sáhla k jednomu z největších a nejslavnějších příběhů z pera W. Shakespeara, a tím je Romeo a Julie. Nejen ostravský divák má ještě ve svěží paměti představení ostravské produkce v režii Pavla Šimáka a s nezapomenutelnou hudbou Pavla Helebranta a již je tady další odvážné představení z dílny režijního tandemu SKUTR Lukáše Trpišovského a Martina Kukučky. V hlavních rolí slavných slavných postav uvidíme Jana Sklenáře a Terezu Voříškovou. 

Sen noci svatojánské, 29.7. - 31.7.

Program slavností se do své druhé poloviny překlopí jednou nejslavnějších komedií W. Shakespeara - Sen noci svatojánské, avšak režijní moderní rukopis režijního tandemu SKUTR zůstává. V obsazení je prvním řádku dvojrole Thesea a Oberona v podání Jakuba Prachaře. Obě parnerky tedy Hippolitu a Titánii hraje Vanda Hybnerová. Hlavního strůjce zmatku milostné čtveřice nezbedného elfa Puka hraje známý herec hlavně z filmu Jana Hřebejka „Musíme si pomáhat“ herec Csondor Kassai.

Večer tříkrálový aneb cokoli chcete, 2.8. - 3.8.

Pouze dva večery budou patřit představení slovenskému divadelnímu umu. Slovenská produkce přiváží do Ostravy s představením Večer trojkráľový alebo Čo len chcete v nastudování maďarské režisérky a ředitelky divadla Vígszinház Enikő Eszenyi. V jedné z největších Shakespearových komedií, která je nabitá láskou a srší energií, hraje dominantní roli hudba. Proto není divu, že většina účinkujících bravurně zvládá i hru na hudební nástroje. V představení nehrají jen slovenští herci. Jednu z hlavních rolí Violu hraje Judit Bárdos slovenská herečka, která mimo jiné byla nominována na Českého lva za hlavní roli ve filmu Fair play. Další slovenskou hereckou hvězdou je Danica Jurčová, která hraje Marii. Vděčnou roli Malvolia hraje pardubický herec Ladislav Špiner.

Jak se vám líbí, 4.8. - 8.8.

V režii Michala Langa se představí známí ostravští herci, či herci, kteří ostravskou divadelní scénou prošli a rádi se na ni vracejí. Diváci se mohou těšit na Marka Holého, který hrál v produkci PaS de Theatre již v Komedii omylů a Romea ve slavné inscenaci Pavla Šimáka. Hlavní ženskou postavu Rosalindu svěřil režisér Lang Andreji Mohylové. Dále diváci uvidí ve dvojroli zlého Frederika a milého vyhnaného vévody Stanislava Šárského, který byl členem činohry NDM dlouhá léta, než odešel do Prahy a nyní je hercem olomouckého divadla. V představení hraje i čerstvý držitel Thálie Tomáš Savka. Slavný monolog „celý svět je jeviště“ uslyšíte od postavy Žaka Michala Čapky. V roli šaška se alternuje Michal Kavalčík (populární jako „Ruda z Ostravy")a Vladimír Polák. Představení Jak se vám líbí se letos hraje také na Pražském hradě a v Brně, kde se ostravská produkce objevuje opět po dvouleté pauze.

Zkrocení zlé ženy, 10.8. - 11.8.

Jiskřivá komedie o věčném souboji mužů a žen s Romanem Zachem a Tatianou Vilhelmovou, kterou v roli Kateřiny alternuje Jana Stryková. V dalších rolích vystupují Vojtěch Dyk (alternuje Matouš Ruml), David Novotný, Pavel Kikinčuk (alternuje Oldřich Vízner), Lucie Štěpánková (alternuje Tereza Vilišová) a další. Dvě sestry, dva ženské principy, podnikaví nápadníci a jeden neohrožený krotitel. Namlouvací rituály v přímém přenosu. Bujará divadelní fraška nebo genderově nekorektní text o manželství? Návrat k ženství jako poslední krok k celosti moderní emancipované ženy. 

Všechna představení začínají ve 20:30 hod. Teple se oblečte (deku a repelent dostanenet na hradě zdarma) a vyražte za jedinečnou atmosférou Letních Shakespearovských slavností v Ostravě.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Slezskoostravský hrad nabízí i další akce

Umělci: Tereza Ramba

Místo konání: Slezskoostravský hrad

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!