Trnkova Zahrada ožívá v písecké Sladovně

Trnkova Zahrada ožívá v písecké Sladovně

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V úterý 16. června ožije v písecké Sladovně jedna z nejoblíbenějších knížek Jiřího Trnky – Zahrada – unikátní formou instalace pod názvem „Trnkova Zahrada 2“. Slavný výtvarník, animátor, ilustrátor a režisér Jiří Trnka by se letos dožil 103 let. Projekt na pomezí interaktivní výstavy a animovaného filmu nazývají jeho autoři, Trnkův syn Jan a vnuk Matyáš, „Originální kybernetoskop“. Skrze něj se oblíbená knížka několika generací dětí rozhýbe díky audiovizuálním projekcím a interaktivním exponátům.

Výstava Trnkova Zahrada 2 se úspěšně uvedla na premiéře v Plzni, kde ji v Západočeském muzeu v rámci projektu Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury vidělo přes 20 000 návštěvníků. Nyní se přesouvá v rozšířené a vylepšené podobě do galerie Sladovna v Písku, kde bude k vidění pro veřejnost od 16. června.

Zahrada byla původně zamýšlená jako oslava stoletého výročí narození Jiřího Trnky, ale původní koncept se rozrostl a práce nakonec zabraly více než 3 roky. „Sám jsem byl celou dobu zvědavý, co to vlastně je „Originální kybernetoskop“, který se nám neustále proměňoval pod rukama. To, co uvidí návštěvníci v Písku, je nakonec zase trochu jiné než Plzeňská expozice. Kybernetoskop tak trochu žije svým vlastním životem,” říká jeden z autorů výstavy Matyáš Trnka. Na netradiční adaptaci knižní předlohy spolu s ním kromě Jana Trnky pracoval celý tvůrčí tým včetně sounddesignera, animátora, technika a programátora. 

Kybernetoskop kombinuje samotné vystavované artefakty s netradiční formou projekcí, která má v součtu téměř dvě hodiny. Promítat se bude na stěny, na strop, na zem, ve skříni i v hlavě trpaslíka. Jednotlivé atrakce navíc v sobě mají zabudovaná čidla, takže reagují na pohyb návštěvníka. „Naším cílem bylo, aby se z diváka stal aktivní účinkující, který se ocitne doslova uvnitř samotného příběhu,” vysvětluje koncept celého projektu Matyáš Trnka.

Samotnou výstavu tvoří celkem 10 scén, které vycházejí z původní knižní předlohy. Jejich základem jsou buď animace, které rozpohybují původní kresby z díla Jiřího Trnky, nebo herní a interaktivní prvky. Návštěvník se tedy setká například s mluvící velrybou, podívá se do nitra velkého trpaslíka skrze “Trpaskop” nebo zjistí, co je to “Štěkafon”. Objeví se zde sloni jezdící na skateboardu, kteří umí tančit rocknroll i chodit po laně. A přemoudřelá velryba návštěvníkům přiblíží, proč nejsou velryby ryby, oživí jim některé z Darwinových teorií a pomůže nahlédnout do života na dně oceánu.

Speciálně pro prostor písecké Sladovny autoři vytvořili novou scénografii. Čtyři atrakce se navíc v Písku představí úplně poprvé. Račí houpačka Rakenrol, knoflíkové houpačky, pavoučí prolejzačka ani prolejzačka z nalezených velrybích brýlí se do Západočeského muzea nevešly. Vylepšení se dočkal oblíbený kočkodrom, který jistě ocení hlavně nejmenší návštěvníci – kdy jindy mají možnost projet se v galerii na tříkolce? „V Plzni jsme měli většinu atrakcí založených pouze na animaci, tedy na pasivním sledování připraveného videa. Chtěli bychom, aby si děti více hráli i fyzicky, proto jsme další 4 atrakce koncipovali jako originální prolejzačky a malým překvapením je Mouchoport, kdy se děti na chvíli promění v obří mouchy, které pobíhají - někdy možná i poletují,“ popisuje Matyáš Trnka, jakým způsobem se výstava přizpůsobila na míru prostorám Sladovny.

Tentokrát jsem moc ráda, že má Sladovna výstavu až jako druhý hostitel, protože jsme měli šanci vidět už hotovou realizaci a s Janem i Matyášem Trnkou detailně reflektovat, co jak funguje. Oba autoři vymysleli a připravili řadu věcí, které v původní výstavě chyběly. Snažili jsme se, aby byl prostor expozice z hlediska interakce s návštěvníky bohatší,“ říká ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová a dodává:  „Po výstavě Stroj času, která vycházela z ilustrované knihy Renáty Fučíkové, je Trnkova Zahrada 2 další interaktivní expozicí, která otevírá a rozhýbává významnou knihu pro děti. V tomto směru rozhodně chceme pokračovat. Zbytek roku 2015 bude u nás ve Sladovně kromě Zahrady 2 patřit i druhému dílu Mraveniště a na podzim dvěma výstavám o putování mezi rozdílnými kulturami.

V prostoru Sladovny také vyrostou staré zahradní zdi, mezi kterými bude návštěvník expozice procházet. Nalezne na nich různé drobnosti a upomínky na původní knižní předlohu a také informace o tom, kde se zrovna nachází, co ho čeká a s kým se možná za dalším rohem potká.

Výstava je určená jak dětem, tak jejich dospělému doprovodu.

O autorech výstavy:

Jan Trnka (1956) je absolvent UMPRUM, oboru užitá malba. Výtvarník a malíř na volné noze. Žije a pracuje v Praze.

Matyáš Trnka (1981) je absolvent Vyšší odborné školy Václava Hollara a student 3. ročníku Katedry animace na pražské FAMU. Působí jako animátor, výtvarník, režisér a grafik, autor několika krátkých filmů, mj. také znělky 11. ročníku Mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest, která skládala čest právě Jiřímu Trnkovi. Upozornil na sebe také prvním českým interaktivním komiksem Malý Alenáš.

Ceník vstupného:

  • Dospělí  100 Kč
  • Děti od 3 do 15 let: 80 Kč
  • Rodinné vstupné: 280 Kč
  • Senioři nad 65 let: 80 Kč
  • ZTP: zdarma

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!