Světová premiéra Solmiho video trilogie v galerii Vernon

Světová premiéra Solmiho video trilogie v galerii Vernon

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Nová výstava v Galerii Vernon uvádí světovou premiéru celé video trilogie s názvem Čínská demokracie a poslední den na Zemi italského umělce a držitele prestižního Guggenheimova stipendia. Projekce předchozích dvou dílů byly uvedeny v Los Angeles (2012) a New Yorku (2013) a premiéru finální epizody má tu čest hostit Praha.

Výstava, probíhající od 28. 11. do 10. 1. 2015, představí také Solmiho videomalby (digitální obrazy) a kresby na papíře vyznačující se jasnými, sytými barvami, stejně jako křiklavými motivy.

Solmi prostřednictvím provokativních a satirických děl ztvárňuje dystopické vize naší dnešní společnosti. Staví do nového kontextu obrazy vytržené z prostředí videoher, populární kultury a internetu a vytváří nápaditá umělecká díla. Jeho tvorba je kritikou systému bez pochyb důvěřujícího vrtkavým základům, na nichž naše kultura a postmoderní společnost stojí.

V roce 2009 obdržel Solmi Guggenheimovo stipendium John Simon Guggenheim Memorial Fellowship v kategorii Video & Audio. V trilogii s názvem Čínská demokracie a poslední den na Zemi (2011-2014) Solmi paroduje současnou společnost a sebedestruktivní povahu lidstva.

Solmi vystavoval na několika mezinárodních bienále – shenzhenské bienále animační tvorby v Číně (2013), 54. bienále v Benátkách (2011), Site Santa Fe bienále v Novém Mexiku (2010); dále v mnoha muzeích a institucích pro současné umění: Centre De Pompidou, Palais De Tokyo, Paříž; Drawing Center, New York; Reina Sofia National Museum, CA2M Centro De Arte Dos De Mayo (upcoming) a dalších.

Solmiho videa byla promítána na několika filmových a video festivalech po celém světě, například na Festivalu dokumentárního filmu a videa v Kasselu, Les Rencontres Internationales v Paříži, Madridu, Berlíně; Tina B. v Praze, na Mezinárodním festivalu animace v Londýně, Loop Barcelona, i mnoha jiných místech,

Vernisáž se koná v pátek 28. listopadu 2014 v 18h za přítomnosti umělce v Galerii Vernon na Janáčkově nábřeží 21, Praha 5.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Vernon galerie

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!