Hvězdy Tance Praha: Alain Platel a Compagnie Marie Chouinard

Hvězdy Tance Praha: Alain Platel a Compagnie Marie Chouinard

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Právě probíhající festival současného tance a pohybového divadla Tanec Praha 2014 tradičně předvádí to nejlepší, co soudobý světový tanec nabízí. Speciálním hostem je Alain Platel, který představí svou novinku Coup Fatal 12 dní po světové premiéře či Compagnie Marie Chouinard se svým Svěcením jara. V bohatém měsíčním programu nechybí ani workshopy, program pro děti i studenty. Festival trvá do 26. června a koná se ve 14 městech České republiky.

Belgický soubor les ballets C de la B uznávaného režiséra a choreografa Alaina Platela přijede se svou nejnovější inscenací Coup Fatal, a to 12 dní po světové premiéře ve Vídni. V novém projektu se setká vlámský performer se 14 africkými hudebníky, kteří se dokáží i nádherně hýbat, barokní árie promísí se zemitou hudbou Konga, rockem i jazzem. Coup Fatal je inspirováno rozmáchlými gesty mladých vznětlivých mužů, místních dandyů, kteří patří ke koloritu Kinshasy, hlavního města Konga. Hudební performance nebo, chcete-li, taneční dialog dvou hudebních světů se odehraje 22. června ve 20 hodin v Hudebním divadle Karlín.

Compagnie Marie Chouinard navštívila festival již dvakrát. V roce 2001 s retrospektivou Solos a v roce 2007 uvedla za živého doprovodu SOČRu Svěcení jara. Letos přijíždí Marie Chouinard do Prahy poprvé osobně! Uvede exkluzivní program postavený na silné hudební a výtvarné inspiraci. Mistrovské Svěcení jara doplní originální kus Henri Michaux: Mouvements (obě představení 25. června ve 20 hodin v Hudebním divadle Karlín).

Ve Svěcení jara, avantgardním díle, Marie Chouinard nachází původní pulzaci, která je základem i její choreografické řeči. „V mém Svěcení není žádný příběh,“ vysvětluje autorka, „žádný vývoj, žádná příčina a následek. Pouze synchronicita. Je to, jako bych prožívala každý moment potom, co kdysi vznikl život. Představení je o odhalení tohoto momentu. Mám pocit, že před tímto okamžikem se na obloze ukázal výjimečný výboj světla či záblesk.

Perličkou navíc je sólový projekt IN MUSEUM, kde sama Marie Chouinard zatančí návštěvníkům Veletržního paláce Národní galerie v Praze podle jejich přání, a to 26. června v čase 10.30-13.00.

I letos Tanec Praha podporuje tanec ve veřejném prostoru. V návaznosti na spolupráci s reSITE z minulého roku, zahrnul letos do svého doprovodného programu 21. a 22. června taneční část programu festivalu o veřejném prostoru a udržitelném plánování - EnviroCity. Duet JINX 103 švýcarského souboru Cie Jószef Trefeli zakončí své festivalové turné po České republice 16. června v Praze v 18 hodin v Letenských sadech.  Plánovány jsou diskuze po představeních a workshopy nejen pro tanečníky a performery v Praze i v regionech.

Festival letos probíhá celkem ve 14 městech ČR. Není tedy zdaleka koncentrován jen na Prahu, současný tanec přivítají i Brno, České Budějovice, Český Krumlov, Hradec Králové, Choceň, Jihlava, Klatovy, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Nečtiny a Valašské Meziříčí.

Více na: http://tanecpraha.cz/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!