Grandhotel Evropa se promění v hlavní Superstudio Designbloku 2014

Grandhotel Evropa se promění v hlavní Superstudio Designbloku 2014

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Designblok odhalil první Superstudio. Bude jím slavný secesní Grandhotel Evropa na Václavském náměstí. Kdysi luxusní hotel je dnes před celkovou rekonstrukcí a návštěvníci Designbloku se i letos budou moci podívat do prostor, které jsou normálně nedostupné.

Na pěti patrech budovy se se svými novinkami představí ti nejlepší čeští a zahraniční výrobci.

Hned několik pražských prvorepublikových hotelů si vysloužilo pověst noblesního prostředí k setkávání vlivných politiků či kulturních osobností. Šroubkův hotel, dnes Grandhotel Evropa, patří k významným památkám české secese se zachovalými dobovými interiéry. Byl budován v letech 1903 až 1905 architekty Bedřichem Bendelmayerem a Aloisem Dryákem přestavbou původní budovy z roku 1889. V přízemí je dochována kavárna s galerií, francouzská restaurace, secesní schodišťová hala.

V Zrcadlovém sále hotelu se v roce 1912 konalo jediné autorské čtení Franze Kafky v Praze. V roce 1932 se před hotelem shromáždil tisícihlavý dav, aby pozdravil zde ubytovaného Čechoameričana Antonína Čermáka, starostu Chicaga. O sedm let později v hotelu pobýval Brit Nicholas Winton a přesvědčoval ohrožené židovské rodiny, že jejich děti odveze do bezpečí.

Pořadatelé prozradili, že i ostatní hlavní výstavní prostory Designbloku budou v centru města a v pochozí vzdálenosti od Superstudia Evropa.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!