V Praze začíná výstava plakátů ruského umělce Petra Bankova „Nejsem okupant, jsem ruský designér“

V Praze začíná výstava plakátů ruského umělce Petra Bankova „Nejsem okupant, jsem ruský designér“

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V poslední době se svět hodně změnil. Rusové, kteří chtějí bydlet v Europě se taky změnili. Dřiv to byli bohatí lidé, kteří chtěli žít ješte lépe, teď to jsou tvůrčí lidé, kterým v Rusku chybi čerstvý vzduch...Dělám plakáty v letadle, kreslím na letištích, v taxi, na přednáškách, na schůzkách s klienty. Dnes vzhledem k posledním událostem mezi Ruskem a Ukrajinou, je člověk pocházející z Ruska vnímám v očích mnoha lidí jako okupant, bořitel, který je hrozbou pro společnost. Bohužel, tato vlna antipatie se dotknula i ruských imigrantů, kteří bydlí v zemích EU už dlouho. Je to spravedlivé, když se o človeku mluví jenom podle toho, z jaké země pochází? Co například lidé, ktří se přestěhovali z Ruska, aby mohli svobodně tvořit, aby se mohli svobodně realizovat... Takových lidi je hodně. Pro ně je to velmi těžké, když se o nich mluví jako o okupantech...“

Takovými slovy uvádí svou výstavu ruský designér Petr Bankov, který od poloviny května vystavuje své práce v Art-rezidenci Zahradník na Praze 1. Jako motto si zvolil jednoduché prohlášení „design místo politiky“. Výstavou tak chce umělec upozornit na to, že ne všechny ruské občany v zemích Evropské unie si máme spojovat s aktuálními politickými událostmi. Nejen v České republice žije již několikátá generace studentů, umělců i podnikatelů, kteří zde svobodně tvoří – a právě na ty má výstava upozornit.

Peter Bankov se narodil v Minsku, žije mezi Prahou a Moskvou. Od roku 1997 vydává časopis o designu KAK, je jedním ze zakladatelů studia Design Depot. Vposledníchletechse věnuje především plakátové tvorbě. Ukázky z jeho tvorby naleznete na stránkách www.bankovposters.com.

Dělat plakáty je ohromné štěstí. Můžeš být v kůži jaderného fyzika, kosmonauta a Mickey Mouse zároveň,“ říká Petr o své práci. Plakáty jsou podle něj nejzajímavější žánr v současném designu. Plakát se stal lokální vizuální subkulturou, ztratil svoji stoletou minulost v souvislosti s obchodními nabídkami. Stal se aktivní součástí sociálních sítí. Je to možnost reflexe pro každého, letmé, vnímavé reakce na aktuální dění v soukromém a veřejném prostoru”, vysvětluje.

Výstava bude zahájena ve středu 14. května v 18 hodin v prostorách Art-rezidence Zahradník, ulice v Jámě 8, Praha 1. V těchto prostorách pak bude k vidění až do 12.června.

Výstava proběhne v rámci festivalu RodchenkoFest.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Art-rezidence Zahradník

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!