Plzeň se rozsvítí do modra

Plzeň se rozsvítí do modra

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Již tradičně se 2. dubna koná Světový den porozumění autismu. Lidé na celém světě se zapojují do osvětové kampaně „Rozsviťme se modře“. Modrá je totiž barvou komunikace a sebevyjádření, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s autismem největší potíže. Plzeňské občanské sdružení ProCit pořádá dne 4. dubna 2014 od 16 do 18 hodin Cvičení v modrém na Západočeské univerzitě v Plzni na pedagogické fakultě (katedra tělovýchovy). Do akce se zapojí také jazyková agentura Skřivánek s.r.o., která ProCit podporuje od jeho vzniku v roce 2011.

Na počest Dne porozumění autismu pořádáme 4. dubna Den cvičení v modrém spolu se Západočeskou univerzitou a jazykovou agenturou Skřivánek. Dorazit může každý, komu není osud lidí s poruchou autistického spektra (PAS) lhostejný. Stačí si obléknout modré tričko,“ říká Irena Vítovcová, zakladatelka a předsedkyně sdružení ProCit a zaměstnankyně jazykové agentury Skřivánek. „Bylo by báječné, kdyby se Plzeň rozzářila modře,“ dodává. 

Součástí osvětových akcí u příležitosti Světového dne porozumění autismu je i upozornění na nadání a dovednosti lidí s autismem. Slovo autismus totiž vyvolává stále u spousty spoluobčanů zkreslené představy nebo obavy. Děti s těžší formou PAS bývají často považovány za neschopné cokoliv se naučit a děti s lehčím typem poruchy bývají hodnoceny jako nevychované nebo nezvladatelné. „I přesto, že se za poslední roky přístup společnosti k lidem s PAS hodně změnil, stále je stávající pomoc státu i veřejnosti z našeho pohledu nedostatečná,“ vysvětluje Monika Bendová, marketingová ředitelka Skřivánka, co je vedlo ke spolupráci s občanským sdružením, které jako jediné v Plzeňském kraji rodiny s dětmi s touto poruchou podporuje. „Druhého dubna proto zaměříme pozornost veřejnosti na problém autismu nejen modrým oblečením a společnou fotografií všech svých 170 zaměstnanců v Česku a na Slovensku, ale také zbarvením e-mailové komunikace do modré barvy. V dalších měsících plánujeme další projekty, například tisk kalendáře nebo benefiční koncert. Věříme, že spolupráce s naší společností ProCitu otevře nové možnosti a cesty,“ dodává Bendová.

ProCit od svého založení, od roku 2011, uspořádal spoustu odborných přednášek a seminářů pro rodiče i specialisty. Momentálně sdružuje asi 40 rodin a v Macháčkově ulici provozuje zařízení pro děti s PAS jejich rodiče a přátele. K dispozici je zde hrací, sportovní a relaxační koutek, pro dospělé prostor pro společné setkávání. ProCit pravidelně pořádá různé volnočasové aktivity, sportovní dny, canisterapii, nácviky sociálních dovedností, plavání a cvičení dětí s PAS, benefiční akce a koncerty. 

http://autismusprocit.cz/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!