Legendy současného umění v POP-UP Gallery ve Florentinu

Legendy současného umění v POP-UP Gallery ve Florentinu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Pokud se v centru Prahy vydáte objevovat taje nově otevřeného multifunkčního centra Florentinum, neměla by vaší pozornosti utéct POP-UP Gallery by dvorak sec contemporary a její projekt s názvem Legendy, jenž má za úkol postupně představit legendy současného umění. Nyní v galerii naleznete díla sochaře Michala Gabriela.

Zakládající člen skupiny Tvrdohlaví, bývalý děkan Fakulty výtvarných umění VUT v Brně, laureát ceny Jindřicha Chalupeckého a známý sochař Michal Gabriel ve svých dílech unikátním způsobem propojuje klasické a tradiční umění s experimentalismem a inovací. Jak? Tak například pomocí ořechové techniky, kdy zasazuje skořápky oříšků do laminátu a jeho díla tak získávají velmi zajímavou a originální strukturu.

V POP-UP Gallery ve Florentinu nalezneme umělcova nová díla z bronzu i laminátu. Na podstavcích uprostřed galerie se nachází S. Freud, Jezdec či Kočičí pták. V prostoru galerie pak návštěvník potká hejno bronzových ptáků či koupající se ženu. Když přicházíte k vystavnímu prostoru POP-UP Gallery, tak vás nejspíše hned upoutají dvě laminátové sochy s názvy Hra a Z očí do očí. Hra je jakousi alegorií na uspořádání společnosti. Instalaci vévodí čtyřmetrová postava, která dominuje figurám jdoucím vpřed, které svou výškou předčí zástup krčících se postaviček. Ty nejmenší z nich vypadají jako zašlápnuté do země, jako by je někdo udupal, zatímco ty vyšší se natahují stále víc a víc. Nepřipomíná vám to něco?

POP-UP Gallery spadá pod galerii dvorak sec contemporary sídlící v Dlouhé ulici. Kromě soch Michala Gabriela v galerii najdeme i obrazy proslulých umělců, jakým je bezpochyby Jakub Matuška, veřejnosti známý jako Masker, či díla slovenského umělce Ašota Haase, jenž je i autorem fontány ve tvaru hodinek s vodotryskem, nacházející se naproti galerii.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!