Příští vlna bude velká, aneb začíná 20. ročník festivalu next wave!

Příští vlna bude velká, aneb začíná 20. ročník festivalu next wave!

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Začíná festival ...příští vlna/next wave..., který letos v Praze, Brně a Pardubicích představí desítky uměleckých projektů. Festival startuje 26. září dvanáctidenním programem v hlavním městě. Jubilejní dvacátý ročník zaujme světovými premiérami a exkluzivními projekty současných i přicházejících samorostů nezávislé umělecké, zejména divadelní a hudební scény.

K nejvyhledávanějším událostem bude jistě patřit uvedení projektu Vladimíra 518 a Davida Vrbíka Můj pes má hlad, premiéra inscenace Jana Horáka a Michala Pěchoučka o Juliu Fučíkovi Citový komediant (Studio Hrdinů) či nová inscenace Antiwords souboru Spitfire Company, která vychází z díla Václava Havla a jeho hry Audience.

Pardubické části festivalu dominuje projekt Miroslava Bambuška: Cesty energie – Ropa v Automatických mlýnech, brněnská část festivalu bude letos ve znamení renesance experimentálního prostoru Kabinet Múz.

Jednou z hlavních dramaturgických linií festivalu je propojování různých žánrů a druhů umění. Ve čtvrtek 3. října festival uvede již zmiňovaný projekt Vladimíra 518 a Davida Vrbíka - exkluzivní vystoupení kombinující žánry koncertu a divadelní performance Můj pes má hlad. Do této tematické linky patří i projekt, jež stojí na pomezí divadelní performance a výtvarného umění, Zavřeno kvůli soukromému večírku v galerii Trafačka a loutkovo-artefaktový horor s filmovými projekcemi, který se vrací do doby Husákovy normalizace, Sedmého dne v Rock Café.

Druhou důležitou linií festivalu je už tradičně politické divadlo. Stálý host festivalu Miroslav Bambušek nás opět pozve do Pardubic na závěrečnou část cyklu Cesty energie – inscenaci Ropa. Akce K je název scénické montáže Alexe Švamberka připomínající pozapomenutou kapitolu historie, kdy českoslovenští vojáci pomáhali dohlížet spolu s Poláky, Švýcary a Švédy na dodržování příměří po korejské válce.

Kompletní program festivalu je k dispozici na www.nextwave.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!