Kam v ČR za zimní turistikou?

Kam v ČR za zimní turistikou? 

Zatímco v létě trávíme většinu času u vody, ve které můžeme svlažit tělo, v zimě naopak vyhledáváme teplo rodinného krbu. Zůstat ale po celou zimu doma není zrovna ten nejlepší nápad, zaprvé bychom se nejspíš unudili, zadruhé by nám utekla spousta krásy, kterou můžeme vidět. Zima ani teď ještě nekončí, tak co se vydat na nějaký pěkný zimní výlet?

I zasněžená krajina má svoje kouzlo

Teplo domova je teplo domova, co bychom ale z života měli, kdybychom jen seděli v křesle u televize nebo radiátoru? Naše tělo se potřebuje také trochu hýbat, potřebujeme se nadýchat čerstvého vzduchu a potěšit také svoji mysl. Jak na to? Jednoduše výpravou do zimní přírody, na kterou se vydáme s batohem s proviantem jako jsou tyčinky, které opravdu zasytí, na zádech.

Zasněžené vrcholky hor, poprašek sněhu na lesních cestičkách, bílé stromy, to všechno má svoje nezaměnitelné kouzlo. Když k tomu přičteme růžové líce, které po návratu z výletu budeme mít, zní to skoro jako pohádka. Kam se vypravit?

Tip první: Krkonoše

Naše nejvyšší pohoří je pro zimní výlety jako stvořené. Nabídne nejen výpravu na naši nejvyšší horu, tedy Sněžku, ale i výhledy, které se nikdy neomrzí, zasněžené kopečky i zamrzlé vodopády. Kdo na Sněžce nikdy nebyl, ten by to měl napravit, kdo už má její výšlap za sebou, ten může vyrazit například:

  • K rozhledně Žalý z konce 19. století, ze které uvidíte jak hřeben Krkonoš, tak Český ráj.
  • Na procházku k Mohyle Hanče a Vrbaty.
  • Na procházku údolím Bílého Labe.
  • K Labskému vodopádu v Labském dole.
  • Do Mumlavského dolu k Mumlavskému vodopádu, který je tvořený stupňovitými žulovými bloky.

Tip druhý: Šumava

Krkonoše nejsou jediné místo, které v zimě láká k výletům, podobně na tom je i Šumava. Vydat se můžete například na nejvyšší vrchol Plechý, který vám sice nenabídne tak okouzlující výhled po okolí jako Krkonoše, na druhou stranu se můžete pokochat okolní přírodou, která stojí za vidění. Vyrazit můžete i k Plešnému jezeru, které je nejkrásnější právě v zimě, nebo na Lipno. V létě se v něm dá koupat, v zimě se naopak můžete projít po jeho zamrzlé hladině, případně na něm i přespat. To je teprve zážitek.

Tip třetí: Krušné hory

Boží Dar a Klínovec patří mezi nejoblíbenější turistické cíle Krušných hor, kromě nich ale můžete navštívit i vřesoviště v okolí vesnice Moldava, vodní nádrž Fláje nebo vrchol Bourňák. Nejen dětem se pak bude líbit svezení jednokolejné trati na Moldavské železniční dráze, která vede z Louky u Litvínova do Moldavy.

Tip čtvrtý: České Švýcarsko

Co se tak v zimě jen tak na chvíli ocitnout v pohádce? Když se vydáte do Jeskyně Víl v národním parku České Švýcarsko, zkusíte si to na vlastní kůži. A co tu najdete? Pískovcový skalní převis a podzemní prostory, kde v zimě každý rok vznikne unikátní ledová výzdoba. Ze stropu a ze dna jeskyně vyrůstají ledové rampouchy mnoha velikostí, objevují se i tzv. ledové záclony.

Víte, že Jeskyni víl najdete nedaleko obce Kyjov, asi 6,5 km od Krásné Lípy?

Tip pátý: Údolí Doubravy v Železných horách

V jižní části chráněné krajinné oblasti Železných hor se u Chotěboře nachází přírodní rezervace Údolí Doubravy, kde je k vidění strmý úzký kaňon řeky Doubravy. Ta na svém horním toku vytvořila skalnaté údolí plné skalních věží a obřích hrnců, s vodopádem i kamenným mořem, které je od roku 1986 chráněno jako přírodní rezervace.

Nad údolím se pak nachází vyhlídka Sokolohrady, nedaleko najdeme i zbytky původního hradu Sokolov ze 13. století, na opačném svahu přes řeku pak skalní věž Čertův stolek s vyhlídkou.

Ještě jeden tip redakce na závěr: Na výlet se dobře připravte

Zatímco v létě nám stačí lehké oblečení, pokrývka hlavy, sluneční brýle a pohodlné boty, v zimě je třeba se připravit důkladněji.

Pokud s turistikou v zimě teprve začínáte, je dobré si zjistit, jaké vhodné oblečení se vám bude hodit. Dle svých preferencí zamiřte do specializovaných prodejen, jako jsou například HUDY, nebo do univerzálních prodejen se sportovním vybavením typu Sportisimo. Třeba budete mít štěstí a zrovna natrefíte na slevy, které Sportisimo často nabízí.

Foto: Freepik.com

Kromě oblečení si vyberte i lehký batoh, který vám sedne na záda, pohodlnou obuv, která noze poskytne oporu, a další potřebné vybavení.

Úvodní foto: Freepik.com

Zdroj: hudy.cz

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!