Umělá inteligence, Pink Floyd, Malá mořská víla a Necenzurováno. Týdenní tipy od 22. do 28. května

Umělá inteligence, Pink Floyd, Malá mořská víla a Necenzurováno. Týdenní tipy od 22. do 28. května 

Poslední květnový týden se ponese v duchu umělé inteligence, nadupané hudby a divadelních představení. Do kin přichází Malá mořská víla a za zmínku stojí i výstavy jako je například ta v kutnohorském GASK či expozice ve spolupráci Národního technického muzea a Českého rozhlasu.

Hero­ine Live: Je AI příliš lidská?

V debatě 22. května od 19.00 v Kasárna Karlín, kter­ou pořádá časopis Hero­ine, se probere budouc­nost AI ze společen­ského a gen­derového hlediska s těmi, kteří se umělou inteligencí teo­ret­icky i prak­ticky zabý­va­jí – s Dar­i­ou Hvížďalovou, Annou Vošalíkovou a Jose­fem Šlerkou. Při­nese AI větší rovnost a spravedlivější společnost? Jak promění naše živ­o­ty a jaké budou mít tyto změny dopady na ženy, muže, děti nebo oso­by s různým znevýhod­něním? Proč říkáme, že umělá inteligence je až příliš lid­ská? Po debatě se uskuteční pro­jekce doku­men­tárního fil­mu Hud­ba z nul a jed­niček (The Com­put­er Accent) o využití AI v hudeb­ní tvor­bě.

Kousek z Pink Floyd v Praze

Roger Waters spoluzakladatel legendárních Pink Floyd se vrací do Prahy se svým prvním rozlučkovým tour This Is Not A Drill, a to v termínu 24. až 25. května v pražské O2 areně. Show bude obsahovat dvanáct legedárních skladeb Pink Floyd, stejně jako několik nových písniček. Pink Floyd je jedna z nejdůležitějších hudebních skupin v historii populární hudby, která vznikla v roce 1965. Roger Waters počátkem osmdesátých let Pink Floyd opouští kvůli rozporům. Zanechává nám však společně s Pink Floyd mnoho klasických alb, především koncepční The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals nebo svůj autorský magnum opus The Wall.

Bláznivá svatba aneb Slaměný klobouk

Brilantní komedie ze starých dobrých časů podle legendárního českého filmu Oldřicha Lipského z roku 1971 podle scénáře Eugèna Labiche v adaptaci Miloše Macourka. Nové písně, hvězdné obsazení, kde autorem zpracování světové divadelní klasiky je Václav Knop, režisér letního muzikálového hitu Noc na Karlštejně. V divadelním pojetí Divadla Lucie Bílé se objeví v alternacích herci a zpěváci jako například Miroslav Hrabě, Pavel Vítek, Ivana Korolová, Michal Kern, Václav Krejčí, Kateřina Pechová, Markéta Schimmerová Procházková, Miloslav Mejzlík, Vlasta Peterková a další. Na představení můžete vyrazit buď 25. května, nebo 26. května.

Foto: Heminapress

Iwan Baan: Prague Diary

Holanďan Iwan Baan patří v současnosti k nejvyhledávanějším fotografům architektury. Loni v létě poprvé v životě navštívil a nafotil Prahu. Sedm dní s fotoaparátem v ruce – pěšky, na kole i z vrtulníku. Centrem, periferií i krajinou podél Vltavy. Své dílo, které je syrové, nepodbízivé a na míle daleko od nablýskaných snímků z turistických průvodců, nyní představuje v CAMPu. Výstava s názvem Iwan Baan: Prague Diary potrvá do 20. srpna. Detailní informace naleznete v našem článku.

Foto: CAMP

Malá mořská víla

 

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. Premiéra vstoupí do kin 25. května.

Sto let je jen začátek. Český rozhlas 1923–2023

Národní technické muzeum a Český rozhlas připravily výstavu ke 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání u nás. Záměrem výstavy Sto let je jen začátek. Český rozhlas 1923–2023 je vylíčit 100 let technického i programového vývoje rozhlasu i dnešní roli moderního veřejnoprávního média. Velkoryse koncipovaný projekt připomíná významné rozhlasové osobnosti a události, program a hudbu v jednotlivých obdobích i překotný vývoj výrobní, přenosové a vysílací techniky.

Dominantním prvkem sálu se stala datová socha sestavená na základě matematické vizualizace různorodých vztahů v rozhlase. Mezi vizuálními elementy nechybí světelné efekty, videoinstalace nebo originální výstavní grafika. Dalším z neobyčejných exponátů je plně funkční vysílací pracoviště umístěné v budově muzea. V průběhu celé výstavy se odtud plánují živá vysílání pořadů vybraných stanic Českého rozhlasu. Výstavu doprovodí bohatý program pro veřejnost a pravidelný vzdělávací program pro školy. Výstava potrvá do 31. prosince.

Mnoho povyku pro lajk

V Divadle na Jezerce se 25. května uskuteční premiéra Mnoho povyku pro lajk. Osmdesátiletý Alfons, sochař, milovník žen a dobrého vína, dostane do péče svůj přesný opak –  Alexe, introvertního vnuka, který je silně závislý na sociálních sítích a neví, co se sebou. Vzájemné nepochopení umocňuje sochařův odpor k technologiím a všemu novému. Svou pozici ale hodlá bránit zuby nehty a stejně tak to má jeho vnuk. Skrze řadu komických nedorozumění tak sledujeme nejen generační třenice a roztomile prkenné hledání cesty k sobě, ale i svět, kde se sociální sítě stávají variací na příběh o Babylonské věži. V hlavník rolích se objeví Jan Vlasák, Martin Leták, Daniel Šváb, Klára Jandová, nebo Vanda Chaloupková a další.

Foto: Martin Šimral

Liveurope festival

Liveurope festival je přehlídka mladých evropských hudebních talentů. Během 25. a 26. května se na ní představí 18 umělců a projektů z devíti evropských zemí, včetně 4 hudebníků nominovaných na prestižní ocenění Music Moves Europe Awards. V Paláci Akropolis se během dvou dnů vystřídá mladá evropská scéna s objevy z Portugalska, Estonska, Francie, Švédska, Srbska, Čech, Litvy a řady dalších zemí.

Návštevníky například povznese polské duo Rat Kru, které chytře balancuje na hranici kýče a umění a hrdě přiznává, že jejich jediný cíl je roztancovat publikum. Beatmaker Rat One se skrývá za krysí maskou, zatímco Winogrady Lew servíruje surreální texty o životě v jejich rodné Poznani. Dále se představí české duo P/\ST dělá rap, ale úplně jinak než zbytek domácí scény. Nebude chybět ani Amelie Siba, která patří mezi největší české hudební talenty poslední dekády. Její první desky jsou plné křehkých zpovědí a nesou v sobě duch pokojíčkové intimity. Za debut Dye My Hair dostala v roce 2021 cenu Apollo pro nejlepší české album roku.

Necenzurováno – Polské nezávislé umění 80. let 

Galerie Středočeského kraje koncem května otevře průřezovou výstavu polského nezávislého umění 80. let 20. století. Jde o představení polského ekvivalentu tehdejší české neoficiální výtvarné scény, reagující na realitu Solidarity a výjimečného stavu. Jedná se o umění angažované a ponořené do dějinného kontextu, přesto i v dnešních souvislostech stále aktuální.

Foto: GASK

Vernisáž výstavy proběhne 27. května od 16 hodin před výstavním prostorem Galerie 4 a doplní ji koncert polského zpěváka Lecha Janerky. Od 28. května do 17. září pak bude expozice Necenzurováno – Polské nezávislé umění 80. let k vidění v GASK. Jejím kurátorem je Tadeusz Borutakurátorem za GASK je Richard Drury. Výstavu doprovodí série přednášek, filmových projekcí a besed konaných v prostorách Galerie Středočeského kraje, v Knihovně Václava Havla a v kině Ponrepo. K výstavě vyjde publikace a průvodce v českém a anglickém jazyce. Detailní informace naleznete v našem článku.

Foto: csfd.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!