United Islands, Strážci Galaxie a Krajina 0. Týdenní tipy od 1. do 7. května

United Islands, Strážci Galaxie a Krajina 0. Týdenní tipy od 1. do 7. května 

Je tu máj, čas lásky… ke kultuře! První májový týden přináší celou řadu lákadel. Pražské centrum rozvíří United Islands, do kin přiletí Strážci Galaxie, originální fado-beat přiveze MirAnda, Tomatito zahraje flamenco, dvě generace se střetnou v projektu Krajina 0, Stavovské divadlo si dá pozor na Nebezpečné známosti a Národní muzeum otevře téma udržitelnosti.

United Islands

Festival United Islands of Prague naplní pražské historické centrum hudebními zážitky již po dvacáté. Letošní ročník přivítá 70 umělců z 15 zemí z celého světa a ponese se v duchu Pravdy a Lásky, boje proti dezinformacím, udržitelnosti a diverzity. Chybět nebude ani oblíbený nehudební program Ostrovy Inspirace

Festival se s uskuteční 5. a 6. května na Kampě, Střeleckém Ostrově, Janáčkově nábřeží a v klubech Jazz Dock, Klub Famu, Rock Café, Cargo Gallery a Chapeau Rouge. I letos bude festival pro všechny návštěvníky zdarma.

MirAnda

Může být moderní hudba vycházející z tradice fada veselá, roztančená, kosmopolitní, a přitom neztratit kořeny? Může. Dejte důraz na latinskoamerické a kapverdské inspirace žánru, zvýrazněte rytmus, přidejte koření současného vkusného popu, spoustu originality a energie - a máte hotovo.

Takový je styl temperamentní portugalské zpěvačky Marty Mateus s uměleckým jménem MirAnda. Svoji hudební vizi, kterou MirAnda s nadhledem nazývá fado-beat, nabídla Praze už v roce 2012 jako členka kapely OqueStrada. Nyní se MirAnda představí českému publiku 4. května v pražské Novoměstské radnici znovu, a to s aktuálním sólovým projektem.

Strážci Galaxie: Volume 3

 

Oblíbená parta vesmírných ztroskotanců znovu míří do kin. Strážci galaxie se zabydlují Kdovíkde, napravují škody způsobené Thanosem, ale ke klidu a spokojenosti mají daleko. Netrvá tak dlouho a jejich životy se znovu obrátí vzhůru nohama v důsledku ozvěn turbulentní minulosti Rocketa. Peter Quill, který stále vzpamatovává ze ztráty Gamory, musí vypravit svůj tým na nebezpečnou misi s cílem zachránit Rocketův život. V této misi jde o všechno - pokud selžou, bude to znamenat konec Strážců tak, jak je známe.

Krajina 0

Unikátní divadelní projekt, který je nečekanou výpovědí mladé herecké generace, s ambasadorem projektu youtuberem Kovym. Neexistuje snad komplikovanější vztah na světě, než je vztah rodičů a jejich dětí. Dva světy, prolínání odlišného vnímání reality, snů a ideálů. Zápas, který může být v důsledku očistný.

Šest teenagerů a jejich rodičů za účasti všudypřítomného multimediátora (Kovy) v tajemném prostoru zvaném dospívání. Matěj, Bert, Nikola, Jakub a František se schází na střeše domu, kde se svobodomyslně poflakují nebo jen tak povídají o životě. A o smrti. Jednoho dne se však všichni ocitnou v tajemné KRAJINĚ 0 a začíná boj o přežití. Vede odsud vůbec cesta ven? Utkání s rodiči, multimediátorem, ale i se sebou samými začíná… Krajina 0 bude mít premiéru 2. května v Divadle Na Fidlovačce.

Tomatito

Nechte si rozproudit krev flamencovým temperamentem! Virtuózní kytarista Tomatito, držitel sedmi cen Latin Grammy v kategoriích flamenco a latin-jazz, předvede se svojí kapelou španělský romský muzikantský šarm 6. května v pražském Divadle Hybernia. Autentičnost Tomatitovy hudby, opravdový duch flamenca, je dána nejen geniem loci a úctou hudebníka k tradici, ale je i životním stylem tohoto hudebníka. Flamenco mu zkrátka koluje v žilách!

Nebezpečné známosti

Zhrzenost, pomsta, ale i cit a vášeň. I mistři strategie a vztahové manipulace se mohou někdy utnout, pokud jde o přirozenou sílu lásky. Slavný román Choderlose de Laclose o rafinovaně předstírané lásce, smyslném jiskření i vypočítavé a kruté hře s city svých obětí, plné bezostyšného svádění v síti proměnlivého milostného mnohoúhelníku… Nebezpečné známosti přichází na prkna Stavovského divadla v nové dramatizaci.

Foto: Pavel Hejný

ZeMě

Záleží na mně, jaká bude Země – to je motto nové výstavy v Národním muzeu, která si klade za cíl ukázat, jak každý z nás konkrétně může přispět k ochraně životního prostředí v běžné každodennosti.

Jedná se o první výstavu v Národním muzeu, která se zabývá čistě tématem udržitelnosti a šetrného přístupu k životnímu prostředí a snaží se toto téma pojmout komplexně. Z toho důvodu je rozdělena na sedm tematických ostrovů zaměřených zejména na spotřebu (móda, jídlo, voda), produkci (odpad) a vnímání prostředí kolem nás (krajina, biodiverzita). Sedmé téma s názvem upcycling je pak zaměřené i na podporu kreativity.

Foto: Národní muzeum

Bonusový TIP: vstupenky na Country Fontánu, největší country festival v České republice, jsou v prodeji. Festival se koná v Praze 3. června, Plzni 10. června, Brně 17. června a Ostravě 24. června.

Úvodní foto: Pavel Hejný (Nebezpečné známosti)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!