Co nás čeká v Praze zítra? Fenomén bydlení představuje výstava v CAMPu

Co nás čeká v Praze zítra? Fenomén bydlení představuje výstava v CAMPu 

Víte, kolik je v Praze bytů? O kolik stoupla cena nemovitostí v posledních letech? A jak jsme na tom v porovnání s Berlínem, Vídní nebo Mnichovem? Tyto a mnohé další zajímavosti o fenoménu bydlení v hlavním městě najdete v expozici Praha zítra? Domy a byty v CAMPu. Výstava potrvá do konce dubna.

Centrum Architektury a Městského Plánování (CAMP) představilo v lednu audiovizuální expozici Praha zítra? Domy a byty, která si klade za cíl návštěvníkům popsat příčiny problému dostupnosti a kvality bydlení. Zároveň ale také ukazuje cesty jak současný stav v Praze zlepšit. Protože domy a byty jsou základní tkání lidských sídel… a tam, kde není bydlení, tam není město.

CAMP: Praha zítra? Domy a byty

Usaďte se na gauč velký jako nejmenší pražský byt

Audiovizuální vrstva expozice se skládá hned ze tří částí. První vysvětluje, kdo a jak byty na území hlavního města staví. Druhá prostřednictvím fotografií pozve návštěvníky k nakouknutí do rozličných typů pražských domácností - od bezdomoveckého nocležiště po luxusní podkrovní rezidence v centru města.

Třetí část pak tvoří zvuková montáž složená ze široké škály názorů, které na téma rozvoje bydlení rezonují mediálním prostorem. Návštěvníci výstavy se při sledování projekce mohou pohodlně usadit na pravděpodobně největší pohovce ve městě - o rozměrech nejmenšího pražského bytu.

CAMP: Praha zítra? Domy a byty

Údaje, které návštěvníci najdou v expozici, popisují současný stav bydlení. Podle sčítání lidu z roku 2021 je v Praze celkem 721 332 bytů. Průměrný pražský byt má zhruba 70 m2, novostavby už pracují s menší rozlohou okolo 50 m2. Zajímavostí třeba je, že na koupi běžného bytu si zájemce musí připravit 13 ročních platů, v porovnání s tím například v Belgii stačí 5 ročních příjmů.

Cyklus Praha zítra?

Výstava věnující se fenoménu bydlení z cyklu Praha zítra? Domy a byty potrvá do 30. dubna 2023. V rámci doprovodného programu se můžete těšit na komentovanou prohlídku výstavy, Urban Talks o moderních stavbách, ale i projekci Selling Dreams a Koolhaas Houselife.

CAMP: Praha zítra? Domy a byty

Od 27. dubna se v Bílém sále CAMPu otevře další výstava z cyklu Praha zítra? s názvem Příměstský park Soutok, která se zaměří na to, jakou podobu bude mít území soutoku Berounky a Vltavy. Kompletní program sledujte zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Centrum architektury a městského... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!