GASK zpřístupní jižní věž jezuitské koleje a naváže na společnou vstupenku Spolu… za Kutnohorskou iluminací

GASK zpřístupní jižní věž jezuitské koleje a naváže na společnou vstupenku Spolu… za Kutnohorskou iluminací 

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře zpřístupní od 1. dubna jižní věž bývalé jezuitské koleje. Do věže byly v říjnu loňského roku navráceny svatobarborské zvony Michal a Ludvík, které byly pro svá rozsáhlá poškození na obnově v holandském Astenu. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout zvony zblízka, zažít Kutnou Horu z ptačí perspektivy a vychutnat si další akce spojené s GASK.

Dne 1. dubna se pro veřejnost otevře jižní věž kutnohorské jezuitské koleje, v níž sídlí Galerie Středočeského kraje. Projekt vznikl ve spolupráci s Římskokatolickou farností – arciděkanstvím Kutná Hora. Návštěvníci tak budou moci vystoupat až ke svatobarborským zvonům Michal, Ludvík a Barbora. První dva zmíněné, které pocházejí z přelomu 15. a 16. století, byly po rozsáhlých opravách znovu vráceny do věže v říjnu loňského roku.

Foto: archiv GASK

Z jižní věže se zároveň návštěvníkům naskytne ze čtyř okének u nejvýše položeného zvonu Barbora nádherný výhled na město Kutná Hora. Věž bude zpřístupněna každý víkend od 2. dubna do 30. září vždy v lichou hodinu. Vstupenky v hodnotě 70 Kč (plné vstupné) a 50 Kč (snížené vstupné) jsou k zakoupení na pokladně GASK a v Infocentru u chrámu svaté Barbory.

„S událostí je spojeno její slavnostní zahájení, které se uskuteční dne 1. dubna od 14 hodin v refektáři GASK. V předpremiéře zde bude promítnut dokument Svatobarborští zvoníci z dílny pana Marka Černého, od 15 a 16 hodin budou následovat komentované prohlídky jižní věže se svatobarborským zvoníkem panem Bohumírem Krejčou,“ říká Alena Sedláčková z tiskového oddělení GASK. Na celý program je vstup zdarma. Na komentované prohlídky je nutno se rezervovat na www.gask.cz.

Foto: archiv GASK

Ve stejný den, tedy 1. dubna, se v GASK zároveň otevře expozice faksimile Kutnohorské iluminace, jejíž originál je uložen v depozitáři galerie. Ve spolupráci s Českým muzeem stříbra a Vlašským dvorem se k výstavě váže společná vstupenka Spolu… za Kutnohorskou iluminací. Ta nabídne návštěvníkům vstup do galerijních i muzejních expozic, které se tematicky vztahují ke Kutnohorské iluminaci. Cenově výhodná vstupenka stojí 190 Kč a její platnost je do 31. října.

Držitelé společné vstupenky si od 1. dubna budou moci prohlédnout uměleckou kopii Kutnohorské iluminace, která byla vyhotovena barvami a malířskými technikami používanými v době jejího vzniku a na původním materiálu – pergamenu. Součástí expozice bude nově i dokument o vytvoření této faksimile.

Foto: archiv GASK

V GASK je uložen i originál iluminace, jehož vzácnost a křehkost však neumožňuje vystavení na dobu delší než dva dny v roce. Galerie plánuje originál iluminace vystavit v Den české státnosti 28. října. Se společnou vstupenkou budou mít návštěvníci možnost si v GASK prohlédnout nejen výstavu Kutnohorské iluminace, ale budou mít přístup i do stálé expozice Stavy mysli / Za obrazem.

Další institucí, která stála u zrodu společné vstupenky, je České muzeum stříbra sídlící na Hrádku, jehož expozice a středověký důl se přímo vztahují k tématu Kutnohorské iluminace. Vstupenka umožní držiteli návštěvu druhého okruhu Cesta stříbra, který přibližuje celý proces středověké těžby, zpracování surového stříbra a zároveň i technologii ražby mincí. Na tento okruh je nutné se předem objednat.

Třetí institucí, která je součástí společné vstupenky, je Vlašský dvůr, národní kulturní památka a jedinečná mincovna českých králů, jejíž historie sahá až do první poloviny 14. století. V rámci vstupenky Spolu… za Kutnohorskou iluminací budou mít návštěvníci možnost vstoupit do královské mincovny. V interaktivní expozici se na základě výjevů z Kutnohorské iluminace seznámí s prací všech různých profesí spojených se zpracováním rudy a s ražbou mincí.

Foto: archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie GASK nabízí i další akce

Místo konání: Galerie GASK

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!