Žďárský KoresponDance, Michael Kiwanuka i Mucha jinak. Týdenní tipy od 11. do 17. července

Žďárský KoresponDance, Michael Kiwanuka i Mucha jinak. Týdenní tipy od 11. do 17. července 

Druhý prázdninový týden je tu a s ním i naše pravidelné tipy, jak si kulturně zpestřit všední i víkendové dny. Nepřehlédněte kupříkladu žďárskou část site-specific festivalu KoresponDance, koncert Michaela Kiwanuky nebo výstavu odrážející jinou osobnostní stránku malíře Alfonse Muchy.

Otevření Letenského kolotoče

pondělí 11. července se po dlouhých letech znovuotevřel historický kolotoč v pražských Letenských sadech, který je jedním z nejstarších svého druhu na světě. Devatenáct koní různých velikostí v něm vozilo zájemce až do roku 2006, kdy se značně poškozený objekt pro veřejnost uzavřel. Dodnes se v původní podobě dochovaly pouze čtyři, a to Poly, Flora, Blesk a Šemík.

Tóny Chodovské tvrze

Domácí interprety klasické hudby ukáže v novém světle festival rozprostřený do středověké tvrze přestavěné na barokní zámeček. Žánrové fúze a přesahy hudebních obzorů nabídnou vystupující zpěvák Štefan Margita, houslový virtuos Jaroslav Svěcený nebo operní divy Dagmar Pecková a Gabriela Beňačková, a to od úterý 12. do pátku 15. července.

Zahájení letního programu CAMPu

Prázdniny sice už před téměř dvěma týdny začaly, pražské Centrum architektury a městského plánování ale po krátké pauze odstartuje letní sezónu až v úterý 12. července. Ústřední vernisáž výstavy prezentující soutěžní návrhy na podobu Vltavské filharmonie doprovází LEGO i sítotisková dílna, streetartový workshop, projekce dokumentu Making a mountain, koncert Symfonického orchestru hlavního města Prahy nebo elektro-instrumentální formace Himalayan Dalai Lama s violoncellistkou Terezií Kovalovou.

Michael Kiwanuka

Britská soulová hvězda se konečně po několika odsunutých termínech předvede pražskému publiku, kvůli jehož nebývalému zájmu se koncert přesunul z komornějšího Lucerna Music Baru do rozměrnějšího Fora Karlín. Tvůrce zasněných hitů Cold Little Heart nebo Love & Hate přijede v úterý 12. července do metropole podpořit svou třetí desku Kiwanuka z roku 2019, na níž se rozepsal o pocitu životní spokojenosti a přijetí sebe sama.

Za dveřmi

Centrum Prahy a areál Výstaviště v Holešovicích rozproudí čeští i zahraniční pouliční umělci od akrobatů přes žongléry po hudebníky. Ve středu 13. července startuje festival, jehož highlightem bude vedle řady velkolepých i intimních představení divadelní průvod velkých loutek a také interaktivní světelná instalace Fénixova zahrada, kterou mohli spatřit návštěvníci dubajské EXPO. Zahajovací inscenací bude K nebi s vertikálním tancem na Staroměstském náměstí.

KoresponDance

Po rozehřívací pražské části míří mezinárodní festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu do Žďáru nad Sázavou, kde se od čtvrtka 14. do neděle 17. července bude snoubit umění s geniem loci tamního zámku a přilehlých historických míst. První den se odehraje taneční projekt BeInternational, který změní tradiční pohled na městské ulice. V programu nechybí ani choreografie v továrně Tokoz nebo site-specific trilogie uskupení Bollwerk, které vystoupí přímo ve vodě.

Hodně štěstí, pane Veliký

Po úspěšném uvedení na karlovarském festivalu směřuje do českých kinosálů komedie s ostrovní hvězdou humoru Emmou Thompson v roli vdovy, která se svým nebožtíkem manželem nikdy neprožila orgasmus. Neznalost hodlá napravit s krásným mladým gigolem Leo Grandem v podání Daryla McCormacka. Oficiální premiéra se uskuteční ve čtvrtek 14. července.   

Hrady CZ

Festival obrážející české a moravské hrady startuje o víkendu od 15. do 16. července na Točníku nedaleko Berouna. Publikum čeká vystoupení zvučných jmen domácí scény, ať už Pokáče, Anny K, Tomáše Kluse, MIG 21, Chinaski, Visacího zámku, Vypsané fiXy, Xindla X nebo třeba Divokýho Billa. Následující týden se akce přemístí na Kunětickou horu u Pardubic. Vstupenky na všechny zastávky zakoupíte v síti Ticketstream.

Mucha, rodinná sbírka

Vnuk proslulého secesního malíře, John Mucha, se zasloužil o uspořádání výstavy děl svého dědečka pojaté z jiného úhlu pohledu. Důraz klade na jeho roli Čecha, Evropana a světoobčana, který uměním netvořil bariéry, ale naopak pomyslně stavěl mosty. O architektonickou podobu průřezové výstavy Muchových maleb, soch, fotografií či reklamních předmětů se postarala Eva Jiřičná. K vidění bude ve Valdštejnské jízdárně v Praze od pátku 15. července.

Foto: archiv Forum Film

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!