María de Buenos Aires, slavná „tango operita“ poprvé v Praze

María de Buenos Aires, slavná „tango operita“ poprvé v Praze 

V Městských divadlech pražských mohou diváci od prosince 2021 vidět slavnou „tango operitu“ María de Buenos Aires. Autory jsou argentinský hráč na bandoneon Ástor Piazzolla a uruguayský básník Horacio Ferrer. María, hlavní hrdinka jejich příběhu, žije ve světě, ve kterém se mísí světské a posvátné. Inscenace vypráví příběh tanga i samotného Buenos Aires. Zrežírovala ji choreografka Lenka Vagnerová. Maríu de Buenos Aires můžete vidět v divadle ABC 4. a 5. května nebo 28. a 29. června. Před každou reprízou mohou diváci navštívit lektorský úvod, který jim přiblíží celou inscenaci a dozví se i řadu zajímavostí.

Nebe a peklo v Buenos Aires

María se narodila „s kletbou na jazyku v den, kdy byl Bůh opilý“. Dívka z předměstí Buenos Aires, kde se míchá kostel a bordel, mše se svůdným tancem, modlitba a opilecký zpěv se špínou zaplivaných pajzlů. María, vášnivá a nespoutaná postava s pohnutým osudem, a její příběh jsou i velkolepou alegorií atmosféry Buenos Aires a argentinského tanga samotného.

Příběh Maríi z Buenos Aires napsal Ástor Piazzolla, hudební skladatel a virtuózní hráč na bandoneon, na libreto uruguayského básníka Horacia Ferrera už v roce 1968. Piazzolla dokázal propojit argentinské tango s moderní hudbou 20. století a jazzem.

Herci tanečníky i španělština na jevišti

María de Buenos Aires v sobě nemísí jen zcela odlišné světy, spojuje v sobě i různé žánry. Inscenace se pohybuje na pomezí činohry, opery a současného tance. Vznikla v koprodukci Městských divadel pražských s tanečním souborem Lenka Vagnerová & Company. Jeviště ovládá tango, herci se stávají tanečníky a zaznívá i argentinská španělština. V hlavní ženské roli alternují Kateřina Marie Fialová a Nina Horáková. V hlavní mužské roli diváci uvidí hostujícího zpěváka a tanečníka argentinského tanga Gustava Ariela Colmenareja. Mezinárodní obsazení inscenace doplňuje špičková hráčka na bandoneon Carmela Delgado a tanečník Javier Antar.

Lektorské úvody před každou reprízou

Diváci, které zajímají další informace o inscenaci, mohou přijít na lektorský úvod. Ten se koná před každou reprízou a dozvědí se od tvůrců inscenace zajímavosti, například co je to lunfardo, jak probíhalo zkoušení, nebo proč byla na divadelní jeviště přenesena právě tango operita“. Vstup na lektorský úvod je zdarma.

Nejbližší reprízy „tango operity“ María de Buenos Aires jsou na programu divadla ABC 4. a 5. května nebo 28. a 29. června. Vstupenky si mohou diváci zakoupit na webových stránkách Městských divadel pražských nebo na centrální pokladně. Rezervace vstupenek je možná také e-mailem na rezervace@m-d-p.cz, nebo telefonicky na čísle 222 996 114.

Foto: P. Borecký

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!