O autorce Mumínků, devadesátkové Baletky i otevření Kunsthalle Praha. Týdenní tipy od 21. do 27. února

O autorce Mumínků, devadesátkové Baletky i otevření Kunsthalle Praha. Týdenní tipy od 21. do 27. února 

Únor se pomalu chýlí ke konci. Zajděte si do kina na životopisný film o autorce světoznámých komiksů, do divadla na adaptaci bestselleru Baletky nebo do nově zpřístupněné Kunsthalle Praha, která poodhalí svou energetickou minulost.

Speciál k Českému lvu

V sobotu 5. března večer budou známi vítězové letošního Českého lva. Přehlídku nominovaných filmů nyní nabízí pražské butikové kino Edison Filmhub, každý den až do předvečer udílení cen promítne jeden až dva snímky, které se letos o křišťálové sošky utkají, ať už Jednotku intenzivního života, Zátopka nebo Chyby. Tituly uvádí i online platforma DAFilms.cz, jejich součástí jsou i živé streamy s tvůrci či obsazenými.

Otevření Kunsthalle Praha

V někdejší Zengerově transformační stanici na pražském Klárově se v úterý 22. února otevírá prostor pro moderní výtvarné umění po vzoru zahraničních galerií. Program zahajuje přehlídka Kinetismus: 100 let elektřiny v umění reflektující původní funkci prostoru, na níž budou zastoupeny práce průkopníků žánru jako Marcela Duchampa nebo Lászla Moholy-Nagye. Souběžná výstava se vztáhne k bohaté historii samotné budovy, jež zde vyrostla ve třicátých letech 20. století.

Baletky

Devadesátkovou jízdu z prostředí konzervatoře, kde se studentky zmítají mezi dřinou v piškotech, přísnými vychovatelkami na internátě a drogami a jinými závislostmi porevoluční doby sepsala „z první ruky“ tanečnice a choreografka Miřenka Čechová. Bestseller Baletky přivádí na divadelní prkna Spitfire Company, v premiéře dramatizaci uvede ve středu 23. února v pražském Paláci Akropolis.

Koncert Libora Šmoldase

Pozitivní energie čiší ze zvuku organ tria kytaristy Libora Šmoldase, který základní jazz patřičně propojuje s prvky blues, funku a soulu šedesátých let. Interpret, který vystoupil na scénách v Berlíně, Sydney i New Yorku a jenž v rodné zemi odehrál přes dva tisíce koncertů, se tentokrát představí komornímu publiku ve smíchovské bárce Jazz Dock, a to ve čtvrtek 24. února.

Tove

Zatímco celý svět zná dílo Mumínci, komiksová stvoření svým vzezřením nápadně připomínající hrochy, málokdo ví o životě jejich autorky, finské autorky a ilustrátorky Tove Jansson. V dospělosti v sobě objevila homosexualitu, když se zamilovala do divadelní režisérky Vivica Bandler, s níž navázala utajený poměr. Celoživotní partnerkou se jí však stala až grafička Tuulikki Pietilä zvaná Tooti. Film má tuzemskou premiéru ve čtvrtek 24. února.

Návrat Soft Cell po dvaceti letech

Anglickému synthpopovému duu zajistil globální úspěch cover songu Tainted Love z roku 1981, které se objevilo na jejich debutovém albu Non-Stop Erotic Cabaret. Dvojice, která o sobě od té doby dává vědět jen sporadicky, nyní přináší svou teprve pátou desku pojmenovanou Hapiness Not Included (doslova Štěstí nezahrnuto) s příznačným pripjatským lunaparkem na obalu. „Chtěl jsem se podívat na naši společnost coby místo, kde dáváme přednost vlastnímu profitu nad lidmi, penězům nad morálkou a slušností,“ uvedl k novým nahrávkám vokalista Marc Almond. Počin vychází v pátek 25. února.

Masopusty, kam se podíváš

Masopustní neděle letos připadá na 27. února, užít si staročeskou zabijačku a veselý průvod si na většině míst budete moci už o den dříve. V hlavním městě se tento víkend s maskami potkáte třeba v Národním zemědělském muzeu na Letné, na Karlínském náměstí, v Kyjích, na Malé Straně nebo třeba v Horních Počernicích. Kam všude můžete vyrazit nejen v metropoli, zjistíte zde.  

Foto: Film Europe

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!