Mezinárodní festival Divadlo zahájil v Plzni pětihodinový divadelní opus Austerlitz

Mezinárodní festival Divadlo zahájil v Plzni pětihodinový divadelní opus Austerlitz 90%

Již 29.ročník plzeňského divadelního festivalu probíhá od 15. do 23. září. Letos si organizátoři hned v úvodu připravili pro návštěvníky skutečně náročnou inscenaci nejen svou délkou, ale zejména tématem, které se vrací k holokaustu a jeho dopadům na přítomnost.

Divadelní hra vznikla na motivy stejnojmenného románu německého spisovatele W. G. Sebalda. Hlavní hrdina Austerlitz se vydává na putování Evropou, aby našel sám sebe a pochopil důvod pocitu ztráty a osamění, kterému celý život čelí. Při svých cestách nalézá stopy bolesti, nesmírné škody, které na civilizaci napáchala válka a holokaust. Tyto stopy nachází také na sobě samém a postupně zjišťuje, jak minulé události ovlivňují současné generace. 

Tuto náročnou látku si pro svou inscenaci vybral světoznámý režisér a držitel mnoha prestižních ocenění Krystian Lupa. A ambice při tom rozhodně neměl malé. S Valstybinis Jaunimo Teatras, Státním divadlem mladých, nazkoušel pětihodinové představení, které Austerlitzovo hledání sebe samotného nijak nezlehčuje, neredukuje a postupně pomalými krůčky dochází k velkolepému finále, ze kterého mrazí. 

Nekonečné monology i dialogy jsou přitom neskutečně poutavé. Nicméně Austerlitz je tím typem hry, která nevysvětluje vše polopatě, popisně. Stejně důležité jako to, co bylo řečeno, jsou dialogy a monology, které zůstávají nevyslovené v tíživém tichu. Přestože je Austerlitz fiktivní postavou, příběh je založen na mnoha skutečných událostech, během hry se prezentují reálné výpovědi osob vězněných v koncentračních táborech, zápisy nacistických pohlavárů i propagandistický snímek, který proměnil terezínské ghetto v luxusní lázeňský komplex

Inscenace diváka zavádí na různá evropská místa, na kterých se podepsala válka. Hned v první části hry se tak publikum ocitá v belgické pevnosti Fort Breendonk, která byla v době druhé světové války proměněna na koncentrační tábor. V současnosti slouží jako muzeum, jak ale Sebald trefně vysvětluje, neznamená to, že by nemohla být stejným způsobem během pár dnů proměněna zase v něco jiného

Důležitou roli v inscenaci hrají hudba a zvukové efekty. Říci, že atmosféru dotváří, by bylo jejich hluboké podcenění. V mnoha scénách jsou totiž hlavními činiteli. Stejné je to s vizuální stránkou díla. Ať už s atmosférickými kulisami či s hrou s fotografiemi a videi. Ty se během představení divákům promítají přímo na kulisy, případně na průhlednou stěnu, která se k těmto účelům spouští před scénu.  

Samozřejmě nelze nezmínit herecké výkony. Utáhnout takto dlouhou a náročnou inscenaci není snadným úkolem. Herci navíc po celou dobu vystupují věcně a autenticky. Informace divákovi podávají civilním tónem. Na svůj text netlačí, nebrečí, jejich psychický stav je než v hlasu a případném afektu poznatelný spíše v jemných neverbálních gestech a pohybech ve tváři. Naplno tak nechávají vyznít sílu textu, který je fascinujícím, byť tíživým svědectvím o době minulé, přítomné a vlastně i budoucí. 

Austerlitz je dílo podmanivé a dotažené do posledního detailu. Témata v něm probíraná se divákovi dostanou pod kůži a donutí jej přemýšlet. Však to není tak dlouho, kdy se hrůzy jako holokaust děly i na našem území. Ostatně Austerlitz byl původně pražským občanem, který ze země vycestoval prostřednictvím dětských transportů během druhé světové války. Délka představení je možná pro mnohé odrazující. Ti, kteří se ale ve středu 15. září přeci jen odhodlali na plzeňskou Novou scénu dorazit, rozhodně neměli proč litovat.  

O Mezinárodním festivalu Divadlo jsme mluvili také v našem podcastu KulTýden. Poslechnout si jej můžete níže. 

 

Foto: Laura Vanceviciene

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mezinárodní festival Divadlo zahájil v Plzni pětihodinový divadelní opus Austerlitz Mezinárodní festival Divadlo zahájil v Plzni pětihodinový divadelní opus Austerlitz Mezinárodní festival Divadlo zahájil v Plzni pětihodinový divadelní opus Austerlitz
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!