Olomoucký film fest, pátý Papírový dům a Stypka. Přinášíme kulturní tipy na týden od 30. srpna do 5. září

Olomoucký film fest, pátý Papírový dům a Stypka. Přinášíme kulturní tipy na týden od 30. srpna do 5. září 

Počátek školního roku přinese spoustu kulturních zážitků. Deštivé počasí nahrává netflixovskému seriálu Papírový dům a do kina můžete vyrazit na Krále videa. Tento týden také vyjde poslední album Davida Stypky a v Olomouci byste neměli vynechat nultý ročník nejen filmového festivalu v Telegraphu.

Papírový dům - 1. část 5. řady

V Papírovém domě jde do tuhého. Na skupinu geniálních zlodějíčků se chystá armáda. Zahnali je do kouta, ale ještě přece nejsou mrtví, a tak se rozhodnou bojovat. V první části páté série započíná poslední bitva a na Netflixu ji najdete od 3. září.

Popelka

Jsou na vás všechny ty přeslazené tradiční pohádky o záchraně křehké dívky už trochu moc? Amazon Prime z Popelky udělal šikovnou švadlenku, která si touží otevřít vlastní salón, ale její sny jsou větší než by svět, v němž žije, dokázal unést. Muzikál, v němž si zahráli třeba Camila Cabello, Billy Porter nebo Pierce Brosnan, bude mít premiéru 3. září.

Album Davida Stypky

Po zpěvákovi, skladateli, textařovi a hudebníkovi Davidu Stypkovi stále teskní celá tuzemská hudební scéna. V posledních měsících ale ještě stihl připravit své poslední album, jehož finalizaci dostal na starost producent Martin Ledvina. Jedenáctka písní, jež zastřešuje název Dýchej, vyjde v pátek jakožto třetí deska po Čaruj a Neboj.

Nesbøvy povídky

Obliba norského spisovatele Jo Nesba neklesá. Svou novinku Žárlivost a jiné povídky vydá na Slovensku už 1. září, u nás se objeví o týden později v nakladatelství Kniha Zlín. Král severské krimi začíná u nevěry, která se nevyplácí. A když se vášeň proplete se žárlivostí, k pomstě zbývá už jen krůček. Dva úplně stejní horolezci bojují o krásnou řeckou servírku. Taxikář nachází v šéfově autě náušnici své manželky. Kolotoč emocí je v autorově nové knize jednoduše k nezastavení.

Kocourfest

Podzim už se blíží a je čas přesedlat z open air akcí zpátky do útrob klubů. Přesně to najdete v sobotu 4. září na Kocourfestu. Vystoupí třeba Monika Sonk se svým triem nacházející se na pomezí folku a jazzu a také Jan Řepka, písničkář s rozsáhlým žánrovým přesahem. Na své předchozí vystoupení na tomto minifestivalu v prostorách klubu Kocour naváže hudební a partnerské duo Eliška a Steve Walsh. Těšit se ale můžete na mnoho dalších hudebníků.

Koncert MIG 21 a Pražského filmového orchestru

Areál Kinského zahrady v metropoli se o víkendu ponese v koncertním duchu s příjemným bonusem, totiž volným vstupem. V pátek zde vystoupí skupina MIG 21 v čele s Jiřím Macháčkem a den na to rozezní zahrady filmové melodie v podání Pražského filmového orchestru.

Alfons Mucha ve Vlastivědném muzeu

Ani příznivci výstav nepřijdou zkrátka. Za legendou tuzemské secese vyrazte do Vlastivědného muzeaOlomouci. Výstava Alfons Mucha obsahuje více než pět desítek grafik i ukázky užitého umění v podobě obalových materiálů pro čokolády nebo keramiky. Nechybí ukázky jeho práce pro Sarah Bernhardt – plakáty k divadelním hrám Médea a Lorenzzacio, dále ikonická plátna na téma přírody a ročních cyklů nebo série grafik Document Decoratifs. Brány expozice se otevřou 3. září

Filmový festival v Telegraphu

Olomouci ještě zůstaneme. Místní kulturní centrum Telegraph se rozhodlo zorganizovat filmový festival. Nultý ročník, který se odehraje mezi 2. a 5. zářím, se zaměřuje na dokumenty či snímky s přesahem k výtvarnému umění

Kromě samotných projekcí je přichystán také bohatý doprovodný program v podobě přednášek, diskuzí či dětských dílen. Ve spolupráci s Artcam Films TEFF uvede v premiéře snímek Aalto: Architektura emocí pojednávající o životě proslulého finského architekta Alvara Aalta. A nebude chybět ani hudební vložka, která proběhne v olomouckém Krytu civilní obrany. Zde vystoupí třeba Lazer Viking, 7krát3 nebo Gunfingers.

Foto: screentest.xyz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!