Alfons Mucha byl český secesní malíř, ilustrátor a grafik žijící v Paříži, kde se proslavil díky spolupráci se Sarah Bernhardt, pro kterou vytvořil řadu divadelních plakátu, které se staly ikonickými díly secese a proslavili Muchu po celém světě. Mucha se stává tváří Art Nouveau a jeho jméno je neodmyslitelně spjato s tímto uměleckým směrem.

Jeho nejznámější díla vznikají v Paříži avšak jeho láska ke své vlasti se projevuje v jeho práci, kdy kulminuje po návratu do Československá, kde vzniká mnoho knih, plakátů a vrcholí sérii velkoformátových pláten Slovanská Epopej, na kterých pracoval téměř osmnáct let.

Tato výstava obsahující více než pět desítek grafik. Představuje ucelenou Muchovu tvorbu grafického výtvarníka a zadavatele secesních standardů. Známé ukázky jeho práce pro Sarah Bernhardt jako jsou plakáty pro divadelní hry Médea nebo Lorenzzacio doplňují ikonická pána na téma přírody a ročních cyklů. Neméně významnou součástí výstavy je série grafik Document Decoratifs, která byla vytvořena jako učebnice aplikované secese pro každodenní život, která se používa dodnes, zde Alfons Mucha využívá svůj typický dekorativní styl spolu se sofistikovaným přístupem k praktickému využití. Dalšími ukázkami užitého umění v podání muchy jsou obalové materiály pro čokolády nebo keramika s jeho motivy.

Jeho velkoformátové plakáty později vytvořené v čechách, jako například ku příležitosti všesokolského sletu nebo plakát moravským učitelům, dokázaly jemně vyobrazit slovanskou duši.

Výstava je komplexním průřezem nejen Muchovy tvorby, ale i vývoje secese, který Mucha definoval.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Alfons Mucha

Restaurace ARIGONEOlomouc (269 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (820 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.3 km)