Zaniklé pražské budovy, román z válečné Sýrie i z divokých devadesátek. Přinášíme červnové knižní novinky

Zaniklé pražské budovy, román z válečné Sýrie i z divokých devadesátek. Přinášíme červnové knižní novinky 

Červen přinese na knižní trh výpravnou publikaci o zmizelých domech v metropoli, rodinný příběh odehrávající se ve válkou zmítané Sýrii i reflexi raných porevolučních let.

Listlandi – Ivana Goláňová, Jana Jano

Eyjafjallajökull = eyja + fjall + jökull. Islandské jazykové hříčky označující konkrétní lokace na ostrově gejzírů a termálních pramenů rozebírá dvojice autorek. Jejich společná encyklopedie o rozsahu čtyřiceti pojmů, které doprovázejí minimalistické ilustrace, vychází v pětijazyčné verzi – kromě českých se zajímavosti dozvědí také anglicky, polsky, španělsky i islandsky mluvící čtenáři.

Poslední pomazlení – Radim Bártů

O raných porevolučních letech očima náctiletých vypráví iniciační román, který bez příkras popisuje divokost překotného kapitalismu, extravagantní figury, podnikatelské predátory, rozmach soukromých společností a bezbřehou svobodu začátku devadesátých let, která autor zažil právě coby dospívající.

Smrt je dřina – Chálid Chalífa

Dosud neutuchající občanskou válku v Sýrii reflektuje tamní spisovatel, který za dřívější román Chvála nenávisti obdržel nominaci na Mezinárodní cenu pro arabskou fikci. Za vypravěče nového příběhu zvolil Bulbula, který umírajícímu otci Abdallatífovi slíbil pohřeb ve vzdálené rodné vesnici. Spolu se sourozenci se snaží splnit rodičovo poslední přání a nebezpečně přejet konfliktem zmítanou zemi.

Zbořeno. Zaniklé pražské stavby 1990–2020 – Kateřina Bečková

Brutalistní Transgas na Vinohradské třídě, nárožní Dům U Turků na Václavském náměstí nebo karlínské továrny. To je jen krátký výčet z desítek staveb, které byly v metropoli v posledních třech dekádách srovnány se zemí. O někdejších nevyhovujících i architektonicky cenných budovách vytvořila předsedkyně Klubu za starou Prahu výpravnou publikaci plnou archivních snímků i fotografií pořízených těsně před jejich zánikem.

Má mě ráda, nemá mě ráda – Jaroslav Rudiš, Alena Mornštajnová a další

Láska je tu tisíce let, ale stále přináší nové, nezaměnitelné příběhy. Může skončit krátkým či doživotním štěstím, fatální tragédií, nebo třeba jen drobnou epizodou. Do kolekce deseti povídek přispěli Jaroslav Rudiš, Alena Mornštajnová, Alice Nellis, Michal Viewegh, Aňa Geislerová, Boris Dočekal, Anna Bolavá, Petra Dvořáková, Irena Hejdová a Bianca Bellová.

Nepřehlédněte ani naše tipy na zajímavá malá knihkupectví v Praze

Foto: archiv nakladatelství

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!