Po Praze s třísetletou hrdinkou Věci Makropulos. Herečky Národního divadla budou volat lidem na procházce

Po Praze s třísetletou hrdinkou Věci Makropulos. Herečky Národního divadla budou volat lidem na procházce 

Performativní procházku po zákoutích staré zástavby metropole připravuje Národní divadlo. Od čtvrtka 20. května spouští další projekt Linka: Makropulos z cyklu Divadlo mimo divadlo, v němž účastníkům audiowalku zavolá jedna z hereček v roli Emílie Marty ze slavné hry Karla Čapka.

Mít nabitý telefon a být včas na určeném místě v hlavním městě. To jsou dvě podmínky účasti hodinové procházky Linka: Makropulos, při níž bude divák na zhruba tříkilometrové trase telefonovat s 337letou zpěvačkou a povídat si o jejím i svém životě. Tím bude každý audiowalk jedinečný, záleží totiž na daných odpovědích a reakcích.

„Podstatou je téměř nepřetržitý telefonní hovor, v němž je divák s někým, kdo ho trochu řídí a ukazuje mu Prahu jinak, než je běžné. Tím, že se divák stává prostředníkem inscenace, zjistí, že celý svět kolem něj se proměňuje v divadlo. Spojením s divadelní figurou zkrátka nevyhnutelně začne svět kolem vnímat jako divadelní představení,“ upřesnila dramaturgyně Marta Ljubková.

S účastníkem bude komunikovat buď Jindřiška Dudziaková, Anna Fialová, Veronika Lazorčáková, Lucie Polišenská, Pavla Beretová, Pavlína Štorková, nebo Kateřina Císařová Šimon Krupa.

Je to úplně jiný zážitek než hrát na jevišti a přijde mi, že je to víc než herecká práce. Je to takové lidské potkání s divákem na telefonu jeden na jednoho,“ uvedla Lucie Polišenská. Jindřiška Dudziaková projekt vztahuje k současné koronavirové situaci. „S každým rozhovorem se mi připomene, jak jsme všichni vyhladovělí po tom mluvit a poslouchat. Vlastní divákův vklad má zásadní podíl na tom, jak bude vypadat jeho zážitek z celé věci,“ dodala.

Foto: P. Neubert, archiv ND

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!