Nejlepším domácím komiksem je autobiografická kniha Bez vlasů

Nejlepším domácím komiksem je autobiografická kniha Bez vlasů  

Komiksové ceny Muriel znají letošní vítěze. Nejlepší knihou se podle České akademie komiksu stala publikace o alopecii Bez vlasů, za níž stojí Tereza Drahoňovská a Štěpánka Jislová. Výsledky oznámily Ester Geislerová a Johana Ožvold v přímém přenosu ve středu 24. února na ČT Art.

„Bez vlasů zastupuje v českém prostředí žánrovou kategorii, která není tak obvyklá. Komiks se výrazně vypořádává s osobním příběhem. Ačkoli autobiografická linie komiksu je ve světě obvyklá už minimálně posledních třicet let, byť v tuzemském kontextu spíše scházela,“ řekl pro podcast KulTýden předseda České akademie komiksu Pavel Kořínek.

 

V kategorii pro kresbu získal ocenění Jiří Franta za knihu Singl, v níž vypráví příběh čerstvě nezadaného třicátníka. Džiana Babana, který napsal textovou část prvního dílu publikace Rváčov o vontském hnutí během normalizace, porota ocenila v sekci pro nejlepší scénář. Knize jsme se věnovali v páté epizodě podcastu

Druhý břeh ze souboru Odvaha je volba věnovanému skautské historii z pera Kateřiny Čupové a Marka Steiningera se stal nejlepším krátkým komiksem. V tvorbě pro děti cenu obdržel Petr Kopl za komiks Morgavsa & Morgana: Princezna čarodějka.

Vydavatelé Mariko Tamaki a Jillian Tamaki získali ocenění za nejlepší překladový komiks, kterým je Jedno obyčejný léto. Za aktivní přínos k rozvoji komiksu byli akademií uznáni Tomáš Kučerovský a Tomáš Prokůpek za založení a vydávání časopisu Aargh!. Do síně slávy českého komiksu porota jmenovala nakladatelskou dvojici Ivana Stableho a Jakuba Němečka za Mot komiks.

Foto: Paseka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!