Výlety autem: na Slapy za výhledy i zimní procházkou po pláži

Výlety autem: na Slapy za výhledy i zimní procházkou po pláži 

Dnes vás pozveme na výlet za známými i neotřelými místy přehrady Slapy i jejího nejbližšího okolí. Užijete si zimní procházku po pláži, krásné vyhlídky, přírodu i zajímavou architekturu. Na všech místech můžete navíc i bez problémů zaparkovat.

Vodní elektrárna Slapy

Výlet můžete začít přímo na hrázi s vodní elektrárnou, která byla zprovozněna v letech 1955-1956. Nedaleko odtud najdete i tzv. Ferdinandův sloup z roku 1643 nebo sochu sv. Jana Nepomuckého. Začíná zde i naučná stezka o bývalých Svatojánských proudech, které jsou nyní zatopeny Štěchovickou přehradou.

Obec Slapy

Od hráze přejeďte do samotné obce Slapy, v níž najdete impozantní kostel sv. Petra a Pavla od slavného architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla a půvabný zámek. Ten je veřejnosti bohužel nepřístupný a slouží především filmařům. Znát ho můžete například z filmů Obsluhoval jsem anglického krále nebo Hanibal: Zrození.  

Kostel sv. Petra a Pavla v obci Slapy. Foto: Andrea Morkusová

Pokud si chcete udělat příjemnou procházku, vydejte se pěšky po červené k nedalekému středu Království českého. O původu označení tohoto místa se dodnes mnoho neví. Najdete zde tři kamenné kříže z roku 1878, přesný geografický střed Českého království zde ale pravděpodobně nikdy neležel. Dojít můžete i k romantické kapličce Nanebevzetí Panny Marie Na Rovínku, která stojí až u samotného břehu přehrady.

Živohošť. Foto: Andrea Morkusová

Živohošť

Vraťte se zpět do obce Slapy a autem přejeďte do Živohoště. Na nevelkém poloostrovu vybíhajícímu do vod přehrady se nachází množství chatek a penzionů, stanoviště obytných vozů a veřejná pláž, která je ale v sezóně až příliš rušná. 

Živohošť. Foto: Andrea Morkusová

Nyní v zimě zde ale potkáte jen pár turistů a všudypřítomné labutě. Díky nízkému stavu vody se můžete v poklidu procházet po písčité pláži a vychutnávat si pohledy na modrý přístav i okolní vysoké kopce. Za návštěvu rozhodně stojí i romantický kostel sv. Fabiána a Šebestiána.

Kostel sv. Fabiána a Šebestiána v Živohošti. Foto: Andrea Morkusová

Živohošťský most

Kousek se vraťte a přejeďte k nedalekému Živohošťskému mostu, který jste mohli vidět už z pláže. Parkovat můžete bez problémů přímo před ním. Z mostu se otevírají krásné výhledy na obě strany slapské nádrže. Nedaleko odtud najdete i lanový park, který by měl být ale otevřen nejdříve od dubna. 

Vydáte-li se z mostu po zelené turistické značce, dojdete zanedlouho na vyhlídku, odkud ho budete mít doslova jako na dlani. Dobře vidět bude i živohošťský přístav, u kterého jste se před malou chvílí procházeli.

Nová Živohošť

Další zastávkou vašeho výletu může být Nová Živohošť na druhém břehu přehrady. Poloostrov je známý veřejným tábořištěm a kempem s množstvím stanů, chatek i karavanů. V zimním období místo opět nabízí klidnou procházku po pláži s výhledem na kostel sv. Fabiána a Šebestiána ve Staré Živohošti. 

Nová Živohošť. Foto: Andrea Morkusová

Trapistický klášter Poličany

Zastavit se můžete i v netypicky novém klášteře Naší Paní nad Vltavou v Poličanech. Klášter začal vznikat v roce 2008 pro řád sester trapistek, které působí v České republice od roku 2007. Veřejnosti je přístupná laická část zdejšího kostela, vysvěceného v roce 2012. Pokud to situace dovoluje, je otevřen i malý obchod s výrobky sester. Od kláštera lze dojít například na vyhlídku Psané skály nebo k nedalekému vodopádu.

Klášter Poličany. Foto: Andrea Morkusová

Zámek Radíč

Při další cestě určitě neminete ani zámek Radíč, nacházející se ve stejnojmenné obci. Ten sice bude minimálně do května pro veřejnost uzavřený, i z venku ale za zastávku tato barokní stavba rozhodně stojí. Před zámkem najdete i zajímavou kapli Navštívení Panny Marie.

Vyhlídka opata Zavorala

Z Radíče dojeďte až do středu malé vesničky Hrazany, odkud se můžete vydat hned ke třem vyhlídkám. První najdete na silničce asi 200 metrů odtud, druhou u nedalekého hotelu Hrazany, třetí leží zhruba půlhodinu chůze po žluté turistické značce odtud. Příjemná procházka za to ale rozhodně stojí. 

Již cestou se vám budou otevírat krásné výhledy na okolní krajinu, ze samotné vyhlídky opata Zavorala pak uvidíte romantické panorama slapské přehrady, umocněné fotogenickým kamenným křížem.

Vyhlídka opata Zavorala. Foto: Andrea Morkusová

Rabyňská vyhlídka

Vydáte-li se autem zpět směrem k hrázi a slapské vodní elektrárně, kde jsme náš výlet začínali, určitě se nezapomeňte zastavit na Rabyňské vyhlídce, kterou budete mít přímo na cestě. Jen kousek od ní navíc můžete navštívit i vyhlídku Homolka s nádherným pohledem na přehradu a poloostrůvek Ždáň s přístavištěm jachet.

Úvodní foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!