Magnesia Litera zná letošní vítěze. Knihou roku se stala osmisetstránková biografie Jana Žižky

Magnesia Litera zná letošní vítěze. Knihou roku se stala osmisetstránková biografie Jana Žižky 

Včera se konalo již devatenácté udílení výročních knižních cen Magnesia Litera. Porota ocenila knihy v devíti kategoriích a ceny rozdala na slavnostním udílení na Nové scéně Národního divadla. Knihou roku se stala téměř devítisetstránková biografie Jana Žižky autora Petra Čorneje.

Knižní ceny Magnesia Litera ocenily v minulých osmnácti ročnících již 159 knih. Letos k nim přibyly další. Na Nové scéně Národního divadla včera proběhlo slavnostní předávání cen devatenáctého ročníku. Porota ocenila knihy v devíti kategoriích. Večerem provázela moderátorka Daniela Písařovicová a režisér a herec Jiří Havelka.

Knihou roku se letos stala publikace Petra Čorneje Jan Žižka. Rozsáhlá monografie popisuje ve více než osmi set stranách život a dobu husitské osobnosti. Porota ocenila názornost i čtivost knihy, která popisuje nejen osobnost Jana Žižky, ale poutavě nahlíží i do středověkého myšlení. Kniha zvítězila i v kategorii Naučná literatura.

Prózou roku se stala Liška v dámu Jiřího Kratochvila odehrávající se v padesátých letech. Kniha prolíná příběh brněnského dělníka Pavla, který má odejít na západ a provést diverzní akci ve Svobodné Evropě, a fantaskní příběh mladé lištičky.

V kategorii Poezie porota ocela sbírku Noční četba, v níž autor Ewald Murrer vrací do hry dnes skoro zapomenutý žánr básnické fantaskní povídky. Knihou pro děti a mládež se stala autorská encyklopedie Davida Böhma A jako Antarktida.

Porota opět ocenila také Objev roku. Tím se stala sbírka sedmnácti povídek Vratislava Kadlece s názvem Hranice lesa. Debut osmatřicetiletého absolventa Literární akademie Josefa Škvoreckého shrnuje tvorbu publikovanou v literárních revuích a rozhlasech.

Blog roku letos vyhrál Jiří Švihálek, který pod názvem Pacholek.com popisuje život po nehodě na motorce, která jej připravila o nohu. Cenu čtenářů obdrželo vyprávění Gump: Pes, který naučil lidi žít, v němž autor Filip Rožek popisuje očima toulavého psa příběh plný překážek a pastí, ale i lásky a neochvějné psí obětavosti.

Z loňského předávání cen Magnesia Litera. Foto: Jakub Hněvkovský

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!