Unplugged. Environmentální výstava v Rudolfinu apeluje na výstup z komfortní zóny

Unplugged. Environmentální výstava v Rudolfinu apeluje na výstup z komfortní zóny 

Mezinárodní skupinovou výstavu s názvem Unplugged můžete navštívit v pražské Galerii Rudolfinum. Uvidíte zde díla celkem deseti umělců. Do různorodé skupiny byl zařazen i již nežijící John Cage, mimo něj jsou všichni současnými umělci.

Většina oslovených autorů vytvořila nová díla speciálně pro výstavu. Inspirací jim mělo být environmentální uvažování, „odpojení se“ od komfortní zóny a snadno dostupných prostředků a také tvorba s ohledem životní prostředí. 

Mohlo by se zdát, že téma výstavy je pro instituci Rudolfina neobvyklé a radikální vykročení jiným směrem, než na který jsou návštěvníci zvyklí. Podle samotného ředitele Galerie Rudolfinum, Petra Nedomy, nicméně není výstava pro galerii přílišným vybočením. V Rudolfinu probíhaly nekonvenční a progresivní výstavy již od minulého století. Zmínit lze například multimediální výstavu Along the Frontier, která se uskutečnila v roce 1996.  

Název Unplugged sice vychází z hudební terminologie, ale s hudbou je z celé skupiny spojen pouze jediný umělec, a to již zmíněný John Cage. Ten vytvořil partituru na základě kreseb oblázků vytvořených při jeho pobytu v buddhistickém chrámu. Skladbu, která podle míry improvizace trvá od 20 do 40 minut, si návštěvníci mohou přijít poslechnout v podání České filharmonie ve vybraných datech. 

John Cage, Ryoanji v podání České filharmonie. Foto: Galerie Rudolfinum

Experimentovalo se také s osvětlením výstavy, které není umělé, jak tomu v galerijních prostorech bývá, ale spoléhá se na denní světlo. S denním světlem si nejvíce vyhrálo duo umělců unconductive trash – Michal Pěcháček a Rudi Koval, kteří na střešní okno umístili filtr simulující světlo tzv. zlaté hodiny, první a poslední hodiny slunečního svitu. Atmosféra v místnosti tak má nejvíce připomínat světlo při západu slunce. 

unconductive trash, Burning Daylight. Foto: Galerie Rudolfinum

Impozantním dílem je obraz Overview české umělkyně Patricie Fexové. Jde o site-specific abstrakci symbolizující Zemi, k níž se divák přibližuje, když schází dolů po schodech. Další českou vystavující umělkyní je Habima Fuchs, která příspěla svými keramickými objekty, mj. Visící města (ze starověké civilizace) nebo 108. Třetí českou autorkou, jejíž dílo výstavu uzavírá, je Lenka Vítková a její malířsko-sochařská kompozice s názvem Když.

Slovenský rodák Tomáš Džadoň návštěvníka provede místností plné divadelních kulis. Dílo s názvem Dědictví vzniklo podle kreseb Fera Jablonovského. Belgický umělec Rinus van de Velde nechal sérii namalovaných obrazů do Prahy přepravit svým kamarádem, vášnivým cyklistou. I přes velmi nestandardní způsob dopravy byly obrazy pojištěné. 

Český umělec Tomáš Moravec vystavuje sochařskou instalaci sestavenou ze zachráněného materiálu, například ze sportovního areálu Lokomotiva Holešovice. Rakouské konceptuální duo Nicole Six & Paul Petritsch vystavuje projekt s názvem Paralelní světy, jehož součástí jsou mimojiné rušičky signálu. 

Nezapomeňte cestou z výstavy navštívit také Artpark, který je tematicky sladěn s výstavou. Vstupné na výstavu, která potrvá do 29. listopadu, je zdarma.

Rinus van de Velde, A pomalu začal svět, který mě obklopuje, vypadat jako mé dílo. Foto: Galerie Rudolfinum

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rudolfinum - Sukova síň nabízí i další akce

Místo konání: Rudolfinum - Sukova síň

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!