Sametová revoluce - Cesta ke svobodě přináší celistvý obraz jedné z nejvýznamnějších událostí moderních dějin

Sametová revoluce - Cesta ke svobodě přináší celistvý obraz jedné z nejvýznamnějších událostí moderních dějin90%

O tom, že některé historické události je dobré si neustále připomínat není třeba dlouze diskutovat. Mezi takové okamžiky našich novodobých dějin patří bezesporu sametová revoluce, na kterou se ve své publikaci s názvem Sametová revoluce – Cesta ke svobodě zaměřil František Emmert.

Poměrně velká část knihy se věnuje událostem, které revoluci předcházely. Autor představuje totalitní ideologii a systém KSČ, vysvětluje, jak fungoval „reálný socialismus“. Neopomíjí ani téma Charty 77, přičemž se nevěnuje jen samotnému dokumentu, ale poukazuje i na jeho přínos pro společnost a na osobnosti, které jsou s Chartou neodmyslitelně spjaty. Zvláštní pozornost je pak věnována událostem Palachova týdne a postavě Václava Havla. Obzvláště podrobně se pak František Emmert věnuje událostem 17. listopadu a období, které následovalo po ní.

Ukázka z knihy Sametová revoluce – Cesta ke svobodě

Ačkoliv je publikace plná podrobných informací, založena je především na obrazovém materiálu, obsahuje celou řadu fotografií, ale i ukázek dobových plakátů nebo dokumentů. Čtenáři se tak setkají s autentickými fotografiemi přímo z demonstrací, mohou si ale prohlédnout třeba i to, jak vypadala Spartakiáda nebo Festival míru a přátelství. Zajímavé jsou také nejen oficiální plakáty, které kniha obsahuje, ale i různá satirická vyobrazení a karikatury, které na tehdejší politickou situaci kriticky reagovaly.

Předností knihy je bezesporu to, že představuje celou řadu významných osobností našich dějin, ať už se jedná o představitele předlistopadového politického života, významné osobnosti samotné revoluce nebo i těch, kteří se do širšího podvědomí dostali až po ní.

Ukázka z knihy Sametová revoluce – Cesta ke svobodě

Sametová revoluce – Cesta ke svobodě je velice zdařilou publikací, která bude přínosná nejen pro čtenáře, kteří toho o událostech roku 1989 moc nevědí, ale i pro ty, kteří by si svoje znalosti rádi prohloubili. Zaujme nejen rozsáhlým obrazovým materiálem, ale poměrně podrobným popisem různých aspektů a událostí, které průběh sametové revoluce ovlivnily.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!