Nejlepší knihy roku 2019: Severské thrillery a krimi

Nejlepší knihy roku 2019: Severské thrillery a krimi 

Ponuré prostředí severských zemí, zamračení vyšetřovatelé, většinou s problémy s pitím, vyšinutí sérioví vrazi a spletité příběhy – fenomén detektivních příběhů ze severu definoval a ovlivnil celý krimi žánr takovým způsobem, že si zasloužil vlastní odnož. Přečtěte si náš výběr nejlepších severských krimi a thrillerů za rok 2019.

Kaštánek

Mezinárodně úspěšný scénárista Søren Sveistrup v roce 2019 potěšil i nadšené čtenáře a zastánce příběhu na papíře a po scénáři úspěšného seriálu Zločin přišel i se strhujícím a spletitým detektivním románem Kaštánek. Zápletka se odehrává na klidném předměstí Kodaně, kdy je nalezena zavražděná žena. Na místě činu policie objeví panáčka z kaštanů. Jediný otisk prstů na postavičce patří zmizelé dívce, jejíž případ byl dávno uzavřen jako nevyřešený. A jednou vraždou to přece nikdy nekončí. Nedlouho poté je objeveno i další znetvořené tělo a vedle něj opět leží kaštanová figurka. Vyšetřovatelé tápají, neznají motiv a obávají se třetí vraždy. Dokážou kriminalisté předejít další vraždě? To, a jak mordy souvisí s případem zmizelé školačky, se dozvíte v autorově prvotině Kaštánek.

Setkáme se v ráji

Po autorově prvotině Až mi zítra budeš chybět z roku 2017 přišel pětačtyřicetiletý norský spisovatel Heine Bakkeid hned dva roky nato s druhým dílem o zlomeném bývalému policistovi Thorkildovi Askemu. Thorkildovi se naskytuje úniková cesta z života plného litování se, pokusů o sebevraždu a náruživé konzumace prášků štěstí. Slavná autorka detektivních příběhu ho najme, aby jí pomohl s odbornou rešerší pro její další knihu. Má zaujmout místo po bývalém poradcovi, který byl zavražděn. Aske však brzy zjišťuje, že za jejich zdánlivým průzkumem a vyšetřováním je mnohem víc než fiktivní knižní zápletka. Proč jsme thrilleru v recenzi dali pouze 50 % si přečtete zde.

Vyšší spravedlnost

Dvojice švédských spisovatelů Hans Rosenfeldt a Michael Hjorth v roce 2019 vydali brilantní krimi o sérii znásilnění, který je již šestým případem arogantního kriminalisty Sebastiana Bergmana. Sebastian Bergman upustil o tesknění po dobách, kdy se podílel na vyšetřování trestných činů, a vrátil se ke svým knihám a přednáškám. Z týmu se už sporadicky vídá jen s Ursulou. Kontakt utichá i s jeho dcerou Vanjou. Ta si našla dočasnou práci jako vyšetřovatelka v Uppsale. Tam se ji na stůl dostal případ série znásilnění. Po úmrtí jedné z obětí je zažádáno o spolupráci oddělení trestných činů, později je přizván i Sebastian Bergman, arogantní, manipulativní sobec, který i přes své zápory dokázal získat srdce každého čtenáře

Synkové člověka

Mrazivé krimi z chladného severu Islandu je originálním počinem svého žánru. V centru hlavního města Reykjavíku se objeví tělo brutálně zavražděného učitele v penzi. Ve stejné době spáchá jeden z jeho bývalých žáků sebevraždu mezi zdmi psychiatrické léčebny. Bratr sebevraha jako první uvidí souvislost mezi oběma zdánlivě neslučitelnými případy. V té chvíli si případ přebírá inspektor Erlendura s kolegy z kriminálního oddělení Rykjavík. Jedinečná zápletka s nevšedním koncem si získá každého čtenáře. 

Clona

Kniha Clona norského spisovatele Samuela Bjorka z minulého roku je učebnicovým příkladem severského krimi. Má to vše – několik obětí, tajemný motiv a zvláštní vzkazy pro policii od vraha, který si rád hraje. V horském jezeře je nalezeno tělo zavražděné baletky. V bezprostřední blízkosti se našel pohozený fotoaparát s číslem vyrytým v čočce. O několik dní později recepční hodinového hotelu nalezne v jednom z pokojů zamordovaného saxofonistu. Oba případy jsou zjevně propojené. Detektiv Holger Munch k případu přizval ostřílenou vyšetřovatelku Miu Krügerovou a společnými silami se snaží dopadnou vyšinutého vraha a vyhnout se tak třetí oběti.

Katarze

Obalem nevýrazná kniha Katarze islandské spisovatelky krkolomného jména, Yrsy Sigurðardóttir, si získala srdce čtenářů. Co kniha, to bestseller. Tak si stojí dosavadní spisovatelská kariéra Yrsy a její Katarze by vám neměla uniknout pro svoji zápletku a podobnost s populárními slasher filmy, béčkovými horory. Maskovaný vrah v kině brutálně ubije dospívající dívku, brigádnici kina, a její mrtvolu odvleče neznámo kam. Její přátele po její smrti obdrží z kamarádčina účtu videa na Snapchatu, jak jejich známá prosí o odpuštění. Pár dní nato je nalezeno její tělo označené číslicí „2“. Stejný osud potkává i jiného chlapce, jehož kamarádi opět obdrží zoufalá videa skrze Snapchat, v nichž prosí o odpuštění. Jeho mrtvola je označená číslicí „3“.

Na vyšetřování případu se podílí Huldar, který pracuje pod Erlou. Atmosféra je tak hustá, že by se dala krájet, protože museli projít vyšetřováním kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování. Na neshody však není čas, protože stále nevědí, kde hledat tělo s číslem „1“. Do případu se zapojí i psycholožka Freyja, aby byla přítomna při vyslýchání mladistvých. Huldar pojme podezření, že se celý případ točí kolem šikany. Pravda však není ani zdaleka tak jednoduchá. Co se skutečně skrývá za promyšlenými zločiny?

Máte nějaké jiné tipy na podařené severské krimi minulého roku 2019? Jaká je vaše nejoblíbenější detektivka ze severu? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!