Setkáme se v ráji: Průměrná severská krimi plná nesympatických postav

Setkáme se v ráji: Průměrná severská krimi plná nesympatických postav50%

Celý norský thriller od pětačtyřicetiletého spisovatele Heina Bakkeida se odehrává v převážně průměrném duchu. Neurazí, nepotěší. Co ho však sráží ještě o pár příček níž, je nesympatičnost až odpornost téměř všech postav. A zřejmě to nebyl záměr.

Po autorově prvotině „Až mi zítra budeš chybět“ z roku 2017 přichází druhý díl o zlomeném bývalém policistovi Thorkildovi Askemu. Thorkildovi se naskytuje úniková cesta z života plného litování se, pokusů o sebevraždu a náruživé konzumace prášků štěstí. Slavná autorka detektivních příběhu ho najme, aby jí pomohl s odbornou rešerší pro její další knihu. Má zaujmout místo po bývalém poradcovi, který byl zavražděn. Aske však brzy zjišťuje, že za jejich zdánlivým průzkumem a vyšetřováním je mnohem víc než fiktivní knižní zápletka.

Severské thrillery či detektivní příběhy jsou ve světě již pojem. Známé jsou zejména pro svoji mrazivost, propletenost a genialitu zápletky. Dobrý spisovatel je vždy o pár kroků napřed před čtenářem jako dobrý hráč šachů před svým protivníkem. V knize Setkáme se v ráji však pozorný čtenář dýchá Bakkeidovi na paty. Celá zápletka i dílčí rozuzlení jsou velmi předvídatelná a prvoplánová. Veškeré myšlenky a konspirační teorie, které lidem při čtení proběhnou v mysli, budou pravděpodobně správně.

Dalším velkým nedostatkem knihy jsou samotné postavy. Každá jednotlivá osoba v knize je nesympaticky vyobrazena, v některých případech dokonce odporně. Spisovatelka Milla, jediná ženská postava vhodná pro milostné zápletky, je promiskuitní a muže v příběhu skrze postel využívá k naplněním svých cílů. Thorkild Aske si prošel už dvěma nepovedenými pokusy o sebevraždu, žije na pilulkách štěstí a antidepresivech. S Millou i svou bývalou ženou, která se má v blízké době opět vdávat, souloží výměnou za zásobu těchto prášků. Partner Milly svoji polovičku slabošsky poslouchá na slovo s až psí oddaností, ačkoliv si je velmi dobře vědom jejích afér. Na každý pád je velmi obtížné napsat dobrou knihu bez jediné kladné postavy či myšlenky, se kterou by čtenáři mohli souznít. A v tomto případě se to nezdařilo. 

Velmi líbivým prvkem v knize je naopak nelineární děj příběhu. Kapitoly ze současnosti se střídají s krátkými kapitolami z pohledu jedné ze zmizelých dívek a obětí zločinu, které přinutí k pokračování ve čtení.

Nehledě na svoji průměrnost je kniha Setkáme se v ráji velmi čtivá, příběh má spád a text je rozdělen do krátkých kapitol, které čtenáře nedemotivují. Vhodný je pro všechny milovníky detektivek, kteří ve svém výběru nejsou příliš nároční.

Názor informuji.cz: 50%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!